Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си припомним олимпийските успехи на българските лекоатлети

Снимка: архив

Най-висшият световен спортен форум – олимпийските игри, не оставя равнодушни дори и хората, които не следят отблизо световни първенства и други спортни събития. Успехите на родните спортисти пък се записват със златни букви в спортната история на страната ни.

Докато очакваме окончателния брой златни, сребърни и бронзови отличия от 42-мата български спортисти на тазгодишната олимпиада в Токио, припомняме някои от изключителните успехи на нашите спортисти, прославили България на олимпийския подиум през годините. Някои от най-паметните моменти, оставяли българите без дъх са били секундите преди постиженията на българските лекоатлети. Родните състезатели в дисциплината, създател на Олимпийските игри – леката атлетика, карат българите да се гордеят още от игрите в Мюнхен през 1972 година, когато Диана Йоргова печели сребърен медал за скок на дължина, а Йорданка Благоева е втора в скока на височина. И двете лекоатлетки остават само на сантиметър от златното отличие. Медали за България носи и последвалата олимпиада в Монреал през 1976г. и в Сеул, през 1988г.

Какви са те и кои са техните носители, припомняме в материала от колекцията на Радио България – „Български олимпийски успехи: По-бързо, по-високо, по-силно” в цветовете на българския трибагреник“.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35