Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослава Кацарова: „Теменужена“ е нова версия на мен самата

Джаз певицата представя новия си албум

4
Снимка: личен архив

Лято, нежност, боса нова и танц, меланхолия, преплетена с морски бриз…това са все асоциации, които човек може да направи, докато слуша „Теменужена“ – новия албум на Мирослава Кацарова. „Теменужена“ е и едно от заглавията в колекцията, име, което напомня за спотаената женственост и лирика, които носят песните.

„Поводът да вляза в студио беше импровизиран, не беше планиран – споделя известната джаз певица в интервю за Радио България. – Като „плод“ на изолацията, в която попаднахме, бяха се събрали много идеи, много неща за казване. Изолацията не е нещо неприсъщо за мен. Тя е често срещан период в живота ми, на който сама се подлагам, по свой избор. Такива моменти за мен са креативни и плодотворни. Но сега ситуацията беше различна и мога да кажа, че ми донесе по-скоро тревожност. Когато дойде време да направим първия си концерт тази пролет, датата беше 25 март, ние вложихме много труд, за да се получи. На сцената трябваше да бъда със струнен квартет и джаз трио Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Младен Димитров (ударни). Но, уви, поредното затваряне попречи концертът да се осъществи. Предложих да влезем в студио, в същия състав, и да запишем девет авторски песни, като две от тях са добре познати на публиката ни, но сега са в нови аранжименти. Това са „Като в картина на Шагал“, написана от Румен Тосков-Рупето, един великолепен джаз пианист и приятел, който вече не е сред нас. Другата пиеса е „Летни улици“ на Веселин Веселинов-Еко. Мога да кажа, че албумът „Теменужена“ е като съвсем нова версия на самата мен като музикална естетика, защото ми откри за пореден път идеята, че границите между жанровете започват някак да се „отмиват“.“

В „Теменужена“ Мирослава пее на български език. Тя е автор и на текстовете. Изключение прави само известната композиция  на Антонио Карлос Жобим „Водите на март“, която е в превод на Зорница Христова. Всички аранжименти са дело на Мирослав Турийски, с когото певицата активно работи през последните години. В записите участват още Христо Минчев – бас, Владимир Кърпаров – саксофон, Николай Карагеоргиев – китара, Ангел Дюлгеров – китари. Албумът завършва с „Аз съм ти“ – бонус трак на DJ Младен Димитров. Тази песен Мирослава Кацарова изпълнява в дует с актрисата Маргита Гошева, която е и съавтор в написването на текста.

„Теменужена“ е създаден с подкрепата на Министерството на културата. От 8 юни албумът е в онлайн пространството, а през лятото и есента, Мирослава Кацарова, заедно с музикантите, участвали в него, ще го представи на различни сцени у нас.

Снимки: личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Сияна Буркхард

Талантливо българче прославя страната ни на международни клавирни конкурси

Българче на 9 години от Монтана прослави страната ни на клавирен конкурс в Сингапур. Сред участниците в него е имало пианисти от Тайланд, Хонконг, Малайзия, Гърция, Япония, Китай, Индонезия и Индия. По думите на преподавателката на момичето Нина..

публикувано на 07.04.24 в 10:35

"За теб"

Славин Славчев отдавна е познат като един от най-великолепните гласове на своето поколение в българската музика, и то не само в рок сферата, както личи и от най-новата му песен "За теб". Тя бележи няколко нови момента в развитието на Славин: в нея..

публикувано на 04.04.24 в 10:15

Деляна Лазарова дирижира оркестър на Румънското национално радио

Българката Деляна Лазарова – един от най-известните млади диригенти в света, изнесе концерт с Камерния оркестър на Румънското национално радио и с пианистката Александра Силоча. Това се случи в концертната зала на радиото в Букурещ. “За втори път идвам в..

публикувано на 04.04.24 в 09:08