Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царево отново става столица на мановия мед

Снимка: архив

На 1 август, в крайморския курортен град Царево, започва „вкусен“ фестивал, посветен на типичния за Странджа манов мед, прочут с лечебните си свойства. Всяка година, пчелари от цялата страна представят на своеобразното изложение невероятна палитра от пчелни продукти. В програмата тази година са предвидени и дискусии, където ще бъдат обсъдени възможностите за финансиране на пчеларството, както и новостите в медицинското приложение на меда.

Странджанският манов мед е поредният български хранителен продукт, включен през 2019г. от ЕК в списъка със защитени наименования за произход на ЕС. Планината, в която се добива, е част от защитените зони на „Натура 2000“. Пчеларството там отдавна е важен поминък, за което свидетелстват още съществуващите тръвни кошери и дънери с пчели от края на 19 век.

Медът, с цвят на тъмен кехлибар, се получава от сладкия сок на жълъдите на дъба и т.нар. „медена роса“ от някои насекоми. Пчелите събират сладката течност, която благодарение на тях се превръща в мед, богат на важни микроелементи.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разрешения за работа на чужденци в България извън Синята карта

В отговор на слушателски въпрос в серия от публикации Радио България представя на своята многоезична аудитория документите, даващи право за пребиваване и работа в България на чужди граждани на трети страни. В предишния материал от поредицата..

публикувано на 22.04.24 в 10:25

Леко повишаване на температурите в понеделник

През нощта от запад валежите временно ще спрат. В понеделник облачността ще бъде променлива, често намаляваща до предимно слънчево време. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската равнина и Източна България – силен вятър от запад-северозапад...

публикувано на 21.04.24 в 18:30

Трима души получиха нови органи след трансплантация

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация, осъществена от екип на “Пирогов” с координатор д-р Христо Христов, съобщиха от изпълнителната агенция “Медицински надзор“. Близките на изпаднал в мозъчна смърт петдесет и девет..

публикувано на 21.04.24 в 13:35