Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български режисьорски тандем начело на журито на „Венециански дни“

Снимка: архив

Мина Милева и Весела Казакова ще оглавят журито на престижната програма „Венециански дни“ (Giornatte degli autori) на най-стария кинофестивал в света. Новината пристигна дни, след като филмът на българските режисьорки “ Жените наистина плачат“, с участието на номинираната за Оскар Мария Бакалова, се представи в конкурсната програма „Особен поглед“ на фестивала в Кан.

В прессъобщението на организаторите на Венецианския фестивал пише, че за първи път две дами, които са режисьори и продуценти, ще бъдат начело на журито на „Венециански дни“, което присъжда режисьорска награда, с чек за 20 000 евро. Финалното обсъждане и решенията на журито ще бъдат предавани на живо в социалните медии на 10 септември т. г.

Гая Фурер, артистичен директор на форума, определя двете българки като жени, активисти, феминистки и кинаджии. „Радостно е, че те са приели предложението да застанат начело на журито на фестивала, „защото днес повече от всякога ни е нужно съчетание от киномайсторство и активна позиция“ – твърди Фурер.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37