Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

„Мини Шенген“ става „Отворени Балкани“, България също е поканена



„Отворени Балкани“ (Open Balkan) - така ще се казва регионалната инициатива за свободно икономическо пространство между Албания, Сърбия и Северна Македония, досега неофициално наричана „Мини Шенген“, съобщава Zoom.mk. Това бе обявено на Регионален икономически форум в Скопие, с участието на премиерите на Северна Македония и Албания - Зоран Заев и Еди Рама, и сръбския президент Александър Вучич. Според тримата, с „Отворени Балкани“ започва нова ера на сътрудничество в региона, която ще покаже, че страните от тази част на Европа са способни да вземат решения самостоятелно. Заев заяви, че България също е добре дошла да се присъедини, предаде БГНЕС.

Премиерът на Косово Албин Курти отхвърли проекта като неперспективен и призова вместо това регионът да сключи търговско споразумение с ЕС.
Очаква се границите между Сърбия, Северна Македония и Албания да се отворят за свободно движение на хора, стоки и капитали от 01.01.2023 г.

100 млн. евро от ЕС включват Кипър към „ЕвроАзия Интерконектор“



Кипър ще бъде включен към междуконтиненталната електропреносна връзка „ЕвроАзия” чрез безвъзмездно финансиране от ЕС със 100 млн. евро, предаде кореспондентът на БНР на острова Бранислава Бобанац. Решението е знаково за Кипър, защото проектът ще прекрати енергийната изолация, като свърже страната с европейската континентална електропреносна мрежа, подчертават от консорциума, изграждащ мащабното съоръжение. Трансграничната междусистемна връзка е с дължина 1208 км и свързва енергийните системи на Израел, Кипър и Гърция (остров Крит).

Никозия включи връзката в националния си план за възстановяване и устойчивост сред проектите за постигане на климатична неутралност и енергийна ефективност.

Пожари избухнаха в Турция



Над 180 души са пострадали при горските пожари в Южна Турция. Това съобщи министърът на селското стопанство Бекир Пакдемирли. Първоначално пожар избухна в сряда, в близост до курортния град Манавгат, в провинция Анталия. Според администрацията на Анталия, това е най-силният пожар, пред който е била изправена провинцията, пише БГНЕС. Има загинали. В четвъртък, пожари възникнаха и в други провинции. Заради силния вятър и високите температури, пламъците бързо са обхванали голяма площ. През изминалата нощ са евакуирани гости от хотели в курорта Мармарис, но не се съобщава за пострадали, предаде БНТ. Огнената стихия бушува и в Бодрум, но според властите, ситуацията е овладяна. Туристическите екскурзии в засегнатите райони са преустановени до нормализиране на обстановката.

Протести в Гърция срещу принудителното ваксиниране



В Гърция се проведоха серия протести срещу задължителното имунизиране на медиците и срещу ограничителните мерки. Хиляди демонстранти в Атина и Солун скандираха за оставка на премиера Кириакос Мицотакис.

На протестите беше забелязано присъствие и на духовници, въпреки, че Светият синод подкрепи ваксинирането срещу коронавируса, предаде от Гърция кореспондентът на БНР Катя Пеева.

Хърватия построи мост до полуостров Пелешац



В Хърватия приключи изграждането на моста от континенталната част към полуостров Пелешац, Южна Далмация, където се намира популярният сред туристите Дубровник, предаде БНТ. Мостът с дължина 2,4 километра се издига на 55 метра височина и разполага с по две ленти за автомобили във всяка посока. Очаква се да бъде отворен през юни 2022 г., за летния туристически сезон. Мостът, изграден от Китайската пътна и мостостроителна корпорация, е най-големият инфраструктурен проект на Хърватия, на стойност 550 млн. евро, като 357 от тях са европейски средства. Целта на съоръжението е да заобиколи сухопътната граница на Босна и Херцеговина, която има тесен 20 километров излаз на море, при град Неум.

Съставила: Миглена Иванова
Снимки: Facebook: Zoran Zaev, euroasia-interconnector.com, IHA, EPA/BGNES, croatiaweek.com

Още от категорията

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като..

публикувано на 17.04.24 в 08:52
Рори Милър

Американецът Рори Милър представя в САЩ и Канада рецепти от българските села

В Чикаго тази вечер от 18.30 ч. в Културен Център Магура (415 W Golf Rd # 7, Arlington Heights) ще бъде представена книгата "На око" на живеещия в България американец кулинар Рори Милър. Тя съдържа рецепти на храни от българските села. Книгата..

публикувано на 17.04.24 в 06:15