Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

През последната седмица, намаляването на обхвата на пандемията в някои държави и настъплението на новия щам „Делта” в други, се отрази върху режима за влизане на гражданите от България и от други страни на тяхна територия. Вижте каква е ситуацията:

Великобритания облекчи ограниченията за пристигащите от ЕС и от САЩ. От 4 часа сутринта на 2 август гражданите, пристигащи от тези държави, ще могат да пътуват до Англия, Шотландия и Уелс, без да се налага карантина. НО условието е те да са били напълно ваксинирани и да могат да го докажат с валиден документ. Промените ще се прилагат за напълно ваксинирани лица, като ваксините трябва да са одобрени от FDA (Асоциация по храните и лекарствата) и от EMA (Европейска агенция по лекарствата), съобщава Ройтерс. Новото правило не важи за Франция.

Остава в сила изискването към пристигащите да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен преди тяхното отпътуване за Обединеното Кралство. На втория ден след пристигането им в страната, лицата трябва отново да се тестват.

Кипър облекчи финансово чуждестранните туристи, като намали наполовина стойността на PCR тестовете, които те трябва да направят при пристигането си на острова. Така, тестът на летище Ларнака вече струва 15 евро вместо 30 евро. На летище Пафос пристигащите ще заплащат 19 евро за теста вместо досегашните 32 евро.

Гърция облекчи процедурата на издаване на QR код и на въпросника PLF. Кодът може да бъде получен веднага след изпращане на въпросника PLF, който туристите попълват преди пътуването. Самият въпросник вече може да бъде попълнен не само през деня преди пътуването, но и на летището, от което летят на почивка, съобщи службата на гражданската авиация на Гърция.

Междувременно стана ясно, че гръцките острови в южната част на Егейско море вече са в тъмночервената зона за риска от заразяване с Covid-19. Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията не препоръчва пътуване към тях, освен по наложителни причини. Групата от 13 гръцки острова включва най-популярните дестинации за чуждестранните туристи – Миконос, Санторини и Родос, които привличат милиони посетители всяко лято.

Канада е готова да отвори вратите си за несъществени пътувания презавгуст, за първи път от март 2020 г., съобщава Bloomberg. Страната възнамерява да отвори границите си за граждани от САЩ , считано от 9 август. Ако и след тази дата тенденцията на ускорената ваксинация на населението и постепенното намаляване на броя на новите случаи на коронавирус се запази, Канада ще бъде готова да допусне граждани и от други държави от 7 септември. Условието е - те да представят сертификат, че са напълно ваксинирани.

Пътуващите за Канада също ще трябва да представят отрицателен резултат от  PCR тест, направен в рамките на 72 часа след заминаването им, без значение дали са ваксинирани или не. Гражданите следва да предоставят своите доказателства за ваксинация, резултати от тестове и информация за контакт чрез мобилното приложение ArriveCAN, уеб-базиран формуляр или формуляр на хартиен носител, в рамките на три дни след заминаването. Някои лица могат да бъдат избрани на случаен принцип за проверка на границата за оценка на техния потенциален риск за общественото здраве.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10
ЦИК

"Избираме заедно" е слоганът за изборите за Евро- и български парламент

От 16 април Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания за предстоящите избори 2 в 1 - за Евро- и български парламент, насрочени за 9 юни, предаде репортерката на БНР Цветелина Стоянова. Слоганът за изборите ще бъде „Избираме..

публикувано на 15.04.24 в 18:16

Над 1 милион лева от "Америка за България" за туризма в българския Северозапад

17 проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". За тях ще бъдат предоставени 1 312 000 лв. за развитието на туристически продукти и..

публикувано на 15.04.24 в 18:06