Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляват ли шансовете да се състави правителство с подкрепата на „партиите на протеста“?

Слави Трифонов е убеден, че от "Демократична България" търсят постове в кабинета

Снимка: БГНЕС

Напълно непознато лице без опит в политиката, но с такъв в частния бизнес. Така най-лаконично можем да опишем обявеният от „Има такъв народ“ (ИТН) кандидат за министър-председател Пламен Николов. От партията, спечелила предсрочните парламентарни избори на 11 юли, отново не изневериха на стила си да изненадат обществото. Очакваше се за един от трите най-важни поста в държавата да бъде потвърдена вече спряганата кандидатура на адвокат Петър Илиев. Персоналният състав на Министерския съвет обаче все още е енигма. ИТН потвърждават готовността си да носят пряко политическата отговорност за управлението на страната. Поведението им до момента обаче издава недостатъци, които са присъщи на политици без достатъчно опит.

„Прекаленото мълчание винаги ражда недоверие – коментира пред БНР политологът професор Тодор Галунов. – Освен това българският политически живот винаги е страдал от липса на достатъчна публичност, от гледна точка на изявите на политиците. Аз мисля, че трябваше доста по-рано да се обсъдят възможностите и за премиер, и за министри. В много от държавите, които реално са демокрации, обявяват имената на премиерите си още в хода на предизборната кампания“, посочи политологът. Според него – „разговорите за правителство забуксуваха и каквото и правителство да се получи, то ще бъде съставено по начин, по който между страните ще има голямо недоверие“.

Междувременно шансовете за сформиране на кабинет на „Има такъв народ“ с подкрепата на „Демократична България“ като чели стават все по-малки, след обвиненията, които отправи Слави Трифонов към тях. Според лидера на ИТН, те търсят постове в правителството и си придават по-голяма роля и важност, отколкото им е отредил суверенът. По-рано, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов потвърди, че от коалицията са готови да гласуват „За“ правителството при определени гаранции:

„Готови сме да дадем подкрепа, но за силно реформаторско управление, което може да трансформира България. Това означава много ясна програма, която сме убедени, че се споделя от един изграден екип, който може да го реализира. Този екип е важно да има лидер, на който от ден Първи да може да се има доверие.“

Иванов е притеснен и от факта, че около Слави Трифонов се оформя център на властта и вземането на решения, който е извън институционалната политика, а той не комуникира с никого от предполагаемите му партньори.

Политологът Първан Симеонов обясни, че тепърва предстои да разберем какъв премиер ще бъде Пламен Николов, но обърна внимание, че т. нар. партии на протеста са поставили твърде високи изисквания към личността, която е достойна да застане начело на страната и по-скоро губят от това:

„Проявявайки очевидна ревност по отношение на някои министри, които броят за свои, ДБ допълнително нагнетява напрежението сред видимо неопитните "Има такъв народ". В крайна сметка се оказва, че ние, може би, никога няма да можем да намерим премиер. Ако е нов, защо е неопитен, ако е опитен - защо е бил политик, свързан с еди кое си, ако не е бил политик - защо е бизнесмен, които по дефиниция са лоши. В България едва ли има толкова чист човек, който да отговори на всички изисквания, които протеста има. Протестът падна жертва на собствената си красива амбиция“, казва политологът.

От „Изправи се.БГ! Ние идваме“ също изглеждат резервирани към възможна подкрепа за кабинет „Николов“.

„Не желаем предсрочни избори, а сериозно и стабилно правителство, което е в състояние да изпълнява ангажиментите си – категорична е заместник-председателят на Народното събрание Татяна Дончева. – Ние сме сериозни хора и като такива гледаме от името на обществото да минимизираме рисковете с попадането на случайни хора и на хора, които гордо казват - ние носим отговорност - без да знаят защо“.

Очаква се "Има такъв народ" да представи своя проектокабинет на ръководствата на БСП, "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Трите политически сили ще бъдат поканени на среща, стана ясно в писмо на председателя на парламентарната им група тошко Йорданов до медиите днес. 

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът разглежда отказа на Мария Габриел да състави кабинет

На извънредно заседание днес Народното събрание ще гласува заявлението на Мария Габриел, с което тя оттегли кандидатурата си от ГЕРБ за министър-председател на ротационното правителство и в което заявява, че няма да предлага състав и структура на..

публикувано на 26.03.24 в 07:05

Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер

Мария Габриел внесе заявление в деловодството на Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет. В съобщение от пресцентъра на ГЕРБ се посочва, че с..

публикувано на 25.03.24 в 10:47
Делян Пеевски

ДПС няма да подкрепи правителство с мандата на ПП-ДБ

"Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство", така коментира във Фейсбук председателят на ДПС Делян Пеевски новината за оттеглянето на кандидатурата на Мария Габриел за премиерския пост. "Днес научихме от изявлението на..

публикувано на 24.03.24 в 16:55