Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докога ще продължат жегите в България?

Все още сме в началото на горещата вълна, висока е опасността от пожари

Снимка: БГНЕС-архив

Първата седмица на август започна с червен код за опасно високи температури в 9 области на Северна и Южна България.В района на Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол се очакват максимални температури над 41°C.В останалата част от страната е в сила втора степен - оранжев код - за високи температури между 38 и 41 градуса.

Горещата вълна, на която сме свидетели в България ще продължи през цялата първа августовска седмица, с кратък отдих във вторник, 3 август- прогнозира в интервю за БНР- „Хр. Ботев“ синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Мариана Попова.

„Има вероятност към четвъртък-петък температурите да са дори още по-високи. Градусите, които очакваме, са близки до рекордите, дали ще реализираме рекорди – отсега не бих могла да кажа.През последните две-три години не сме имали такива температури. Дори рядко достигахме до 40 градуса. Ако се върнем в годините назад, 2015-а е последната година с такива високи температури и с продължителни вълни. Преди това 2012г., а още по-преди – 2007г. е имало такива температури. Така че това не е нещо необичайно, случва се, макар и не всяка година."

Августовските жеги като че ли се понасят по-лесно край морския бряг. Любителите на планината също ще бъдат възнаградени със стабилно време и прохлада, поне в тъмната част от денонощието.

"Времето ще е много подходящо за море. Температурите ще са малко по-ниски, но заради влажността и там ще се усеща голямата жега, но пък е хубаво да има човек къде да се разхлажда, – обясни синоптичката.– В планините през август също ще има хубаво, относително стабилно време, подходящо за туризъм. Възможни са краткотрайни валежи, но вероятността за гръмотевични бури и интензивни валежи в първата половина на август е малка.“

Екстремните горещини благоприятстват и възникването на горски пожари, затова всички трябва да сме особено внимателни:


"Обилните дъждове през юни доведоха до избуяване на висока растителност. Когато тази растителност не се обработва и изсъхне, една искра е достатъчна да доведе до възникването на пожар. Основната причина за възникване на горските пожари е небрежност, затова апелирам към гражданите да внимават къде си изхвърлят угарките от цигари, а къмпингуващите да избягват паленето на огън в тревисти райони и горски площи", каза пред БНР-Варна комисар Тихомир Тотев, началник на Регионалната служба по пожарна безопасност и защита на населението в морската ни столица. По думите му варненската пожарна е технически подготвена при евентуално възникване на горски пожари:

"Хубаво е да знаят гражданите, че всяка районна пожарна служба разполага с по една високопроходима машина за ликвидиране на горски пожари. Поддържаме и щатен резерв от по-стари машини, които въпреки че са морално остарели, също вършат добра работа".

Съставил: Елена Каркаланова /по интервюта на БНР- “Хр.Ботев“ и БНР-Варна/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55

В средата на седмицата ни очаква променливо, пролетно време

В сряда минималните температури в България ще са между 4° и 9°, в София 5°. Сутринта, нощните валежи в страната ще спират. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Максималните температури ще са между 15°- 20°, по морето 9-12°, в столицата 17°. По..

публикувано на 26.03.24 в 19:33