Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И през новата учебна година двама български студенти ще учат със стипендия в Албания

Снимка: архив

Правителството на Албания отпуска две стипендии за учебната 2021-22 година, предназначени за български студенти от албански произход. С тяхна помощ младежите ще могат да покрият своята такса за обучение изучаване на албански през първата година, както и разходите си за храна и настаняване.

Освен да имат албански корени, кандидатите за стипендията трябва да отговарят на още няколко критерия – да имат успех най-малко „добър 4“от средното си образование в България, да не са завършили висше образование и да са студенти по някоя от дисциплините, определени в споразумението за сътрудничество в образованието. Сред тях са психология, икономика и бизнес, социология, право, политология, география, история, археология, литература, изкуство, езици, медии и комуникации.

За да се възползват от стипендиите, студентите трябва да бъдат приети от акредитирано албанско висше учебно заведение и да имат работен план за периода, в който ще се обучават в Албания.

Всички документи (автобиография, копие на паспорт, удостоверение, че са студенти, диплома за завършено образование и мотивационно писмо), трябва да бъдат легализирани и преведени на албански от лицензиран преводач.

Н.Пр. Доника Ходжа

„Двустранното ни сътрудничество е много добро, особено в областта на образованието“ – каза преди време в интервю за Радио България посланикът на Албания у нас Н.Пр. Доника Ходжа. По думите ѝ, по-активният младежки обмен е предпоставка за високо качество на отношенията между страните ни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30

Кирил Петков: Споразумението е причината за провала на преговорите

Лидерите на ПП-ДБ все още не са излезли с официален коментар след решението на предложената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да се откаже от връчения ѝ мандат за съставяне на кабинет, която също така заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет...

публикувано на 25.03.24 в 14:52