Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„С песните на Кичка Савова“ – красив празник на българския фолклор

Снимка: Севда Дюкянджи

„През цялата година село Сладун е като малко поточе, но в дните на фестивала кипи и бушува като голяма, пълноводна река“ – това сполучливо сравнение е на Надя Щегрова, секретар на читалище „Изгрев – 1928 г.“, основен двигател в организацията на Фолклорния фестивал „С песните на Кичка Савова“. С усилията на организационния комитет, подкрепата на община Свиленград, фондация „Кичка Савова“ и още редица институции и спонсори, независимо от рекордно високите температури, фестивалът отбеляза едно изключително успешно издание. И още един поклон пред голямата тракийска певица, родена в Сладун. Ето и какво още каза за Радио България г-жа Щегрова.

„Тази година имаше около 120 индивидуални изпълнители, певчески групи, танцови състави, инструменталисти от всички краища на страната – Североизточна и Северозападна България, Родопската и Странджанската области, на възраст от 6 до 86 г. Иска ми се да спомена дядо Георги Куртев, който вече е на почтена възраст, а за десети път участва във фестивала. Групата от село Полковник Варадиново, Смолянско, за девети път изминава толкова километри, за да се изяви на сцената в с. Сладун.“


Надя Щегрова разказа също, че за пръв път е имало и участници от чужбина – Хатидже Мерхабалъ, Весиле Джебеджи, Ахмед Мерхабалъ от гр. Чорлу, Турция, които великолепно са изпълнили една от песните на Кичка Савова и са получили няколко специални награди. Вярва, че когато отпаднат мерките срещу Ковид-19, от близките страни ще пристигат все повече народни музиканти.

Ваня Монева (втората от дясно на ляво) в журито на фестивала
В журито с председател доц. д-р Наталия Рашкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, беше и Ваня Монева, продуцент от БНР, която изрази огромното си възхищение и от участниците, и от начина, по който е организиран фестивалът:

„Бяха отличени един състав и две изпълнителки, които по най-блестящ начин изпълниха песни на Кичка Савова, което е едно от условията за участие в конкурса. Това са хор „Самодивски огън“ – гр. Бургас, Керанка Костова – с. Дюлево, Емилия Жекова – гр. Стара Загора. Забележително беше и изпълнението на Славейко Славчов от с. Липен, Монтанско. Той свири на дудук – един фолклорен инструмент, който постепенно отмира. Научил се е от дядо си, а в момента обучава няколко деца. Най-силно ме впечатлиха женската и мъжката фолклорни групи от с.Радовец, Тополовградско, те получиха голямата награда на Националното радио – професионален звукозапис, който предстои да организираме. Сред децата прекрасно се представи Памела от гр. Сливен, която съм слушала и на други фестивали, отличи се с една бавна песен на Кичка Савова, с чудесна фраза и интонация. Йехая Димитрова – дете на 9 г., направи впечатление с красивия си тембър и невероятна зрялост на изпълнение. Най-ценното е, че прозвучаха песни, които никога не са записвани и са непознати дори за специалистите.“


В рамките на фестивала народната певица Дарина Славчева, член на журито и ученичка на Кичка Савова, подбра шест деца, с които ще проведе майсторски клас в Пловдив, като награда за доброто им представяне. Имаше награди от спонсори, от кмета на с. Сладун, от община Свиленград, от фондация „Кичка Савова“.

„Бях изумена и от мястото, на което се провежда този мащабен фестивал – селото е на няколко километра от границата ни с Република Турция, има стотина жители, а всичко беше организирано по най-добрия начин. Беше един красив празник на българския фолклор.“

Снимки: Севда Дюкянджи

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30