Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България като "лятна дестинация" за българчетата, родени в чужбина

Виолета Игън и Никол Ганчева-Контрерас пред бюста на Сирак Скитник в Българското национално радио
Снимка: Красимир Мартинов

За много от българчетата, родени зад граница, от години България се е превърнала в „лятна дестинация“. Те посещават родината на родителите си основно през лятото, по време на ваканция. 

Виолета Игън и Никол Ганчева-Контрерас са две такива деца. Те са от Ню Йорк. Познават се от школата за български народни танци към местното неделно училище „Христо Ботев“. 

По време на престоя си у нас, двете посетиха различни забележителности в София и в страната, бяха на гости и на Българското национално радио, където разгледаха студийните комплекси и си направиха снимки като радио водещи.


Виолета Игън е на 16 години и всяко лято сама или със семейството си идва в България. Отсяда в Пловдив, откъдето е майка ѝ. 

Тази година е пътувала сама, но твърди, че дългият презокеански полет до България не я притеснява. А кое кътче от родината на майка си обича най-много?

Виолета Игън
„Най-много ми харесва Пловдив, защото майка ми е оттам. Баба ми и дядо ми живеят в Пловдив – казва Виолета, която си има и любимо място в „града на седемте тепета“ – Старият град. Там е много красиво и от него се разкриват прекрасни гледки. За първи път посещавам сега и българската столица София. Разгледах сградата на парламента, катедралата „Св. Александър Невски“, Българското национално радио, където най-много ме впечатлиха стаите за запис (студиата). Когато съм в България имам възможност спокойно да излизам сама, да се разхождам, всичко е наблизо. Докато в Америка – там, където аз живея, разстоянията са много големи и без кола е почти невъзможно да се придвижиш.“

Приятелката на Виолета – Никол Ганчева-Контрерас – вече се дипломира и наесен ще бъде студентка в Бостън. Последно е била в България преди три години. 

За съжаление, не е успяла да изгради приятелства в родината на майка си, но затова пък в София очаква приятел от Америка.  

Никол Ганчева-Контрерас
„Тук нямам приятели. Обикновено, когато съм в България, се виждам с приятели от Щатите, които също като мен са дошли за лятото тук. Сега очаквам за няколко дена да дойде една приятелка от Америка. Тя е с ирландски произход. Беше много ентусиазирана, когато я поканих да дойде. Не е била тук никога. Затова ще ѝ покажа София, ще отидем заедно до Пловдив и ще разгледаме други интересни места. Смятам, че ще ѝ хареса, защото аз съм ѝ разказвала много пъти за България. Тя знае, че уча и в българско училище, че ходя на народни танци и вярвам, че ще остане впечатлена.“

И на Никол, и на Виолета, след завръщането им в САЩ, предстои подготовка за новата учебна година. Никол отива в университет в Бостън, където ще изучава инженерни науки, а Виолета от 1 септември продължава с училището, като всяка неделя ще поддържа българския си език и познанията си за България и в неделното българско училище „Христо Ботев“. 

Пожелаваме им успех.

Снимки: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българи в Испания подкрепят идеята за откриване на директен полет от и до Пловдив

Като част от Българската общност в испанския град Малага, Асоциация "Българска роза" се включи в Петиция за откриване на директни полети Пловдив – Малага, научаваме от публикация на фейсбук страницата на Асоциацията. Сънародниците ни в тази част на..

публикувано на 11.03.24 в 15:39

Международният младежки фестивал „Арлекин“ в Рим събра талантливи деца от Италия и България

Второто издание на международния младежки фестивал „Арлекин“, създаден през 2010 година от акад. Хачо Бояджиев, събра отново талантливите деца на Италия и България. Тази година фестивалът, който се проведе на 9 и 10 март в българското посолство в..

публикувано на 11.03.24 в 13:55

За родолюбивата дейност на Ахмет Бала и българската общност в Албания

Когато тръгнете от север, от планинските райони на Гора и Голо Бърдо, и слезете до най-югоизточната точка на Албания с. Връбник, ще чуете българска реч . На някои от тези места, за жалост, хората не са успели да се научат да пишат и да четат на..

публикувано на 10.03.24 в 20:05