Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 40 години в Космоса е изстрелян първият български изкуствен спътник

Снимка: архив

На 7 август 1981г. в 13:35часа, от космодрума „Пласецк” в Русия, е изстрелян първият български изкуствен спътник "Интеркосмос България - 1300". Известен е още като "Интеркосмос 22“, а извеждането му в орбита е посветено на 1300-годишнината от основаването на българската държава.

Спътникът е родно производство, по разработка на Института за космически изследвания и технологии към БАН, на базата на платформата за сателити „Метеор“, и тежи 1500 кг. Изстрелян е в почти полярна орбита с височина около 900 km, с комплекс от 11 български научни уреда за измерване на плазмата и за изучаване на йоносферно-магнитосферните взаимодействия, както и лазерен отражател за геодезични измервания.

Две години по-рано страната ни има друг голям космически пробив – на борда на космическия кораб “Союз 33”, на 10 април 1979 г.,излита първият български космонавт Георги Иванов. Заедно с руснака Николай Рукавишников, той прекарва в околоземната орбита четиридесет и седем часа и една минута. България е шестата държава в света със свой космонавт в открития Космос и третата, създала космически храни. Повече за българските космически постижения  прочетете в материала от колекцията на Радио БългарияАлександър Александров: За да имаме трети космонавт, ни трябва силна икономика“

Редактор: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50

Бъдни вечер в традиционната българска култура

Нощта преди Рождество Христово във фолклорната ни култура е позната с няколко имена. Разбира се, най-често я наричаме Бъдни вечер, а основният смисъл на традициите и ритуалите за празника са добре известни – това е празник на смирението,..

публикувано на 24.12.23 в 06:05
Марсел и Катрин Селие с една от плочите на „Мистерията“

Да си спомним за Марсел Селие, открил "Мистерията на българските гласове"

На 13 декември преди 10 години си отиде швейцарският етномузиколог и музикален продуцент Марсел Селие (1925-2013). Той обаче остави след себе си ярка диря в историята на българската музикална култура у нас и по света.  Марсел Селие и съпругата му Катрин..

публикувано на 13.12.23 в 05:35