Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволство от скъпия ток за промишлеността

Снимка: БГНЕС

Цените на електроенергията в България превишават тези в основните експортни пазари за българска индустрия – Германия, Италия, Франция, Австрия – с над 50%. Това се казва в писмо на Асоциация на организациите на българските работодатели до премиера. Индустриалците готовят национални протести, ако правителството не вземе мерки срещу създавания изкуствен дефицит за поддържането на високи цени. Посочва се, че български основни енергомощности са натоварени едва 25%, а в същото време се изнася ток в чужбина.

„Ситуацията се задълбочи негативно и придоби обем, който влошава драматично конкурентните позиции на общоевропейския пазар, което е недопустимо и безотговорно поведение на компетентните институции“, се казва в писмото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

САЩ остават стратегически партньор на България в енергетиката

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и САЩ в енергетиката беше във фокуса на разговор между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ..

публикувано на 12.04.24 в 15:13

Еврокомисията ще проведе информационни кампании за въвеждането на еврото у нас

Служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова, зам.-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис и еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони подписаха в Люксембург Споразумение за партньорство между Еврокомисията и България за..

публикувано на 12.04.24 в 12:03

"Тойота" инвестира в разработка на INSAIT за изкуствен интелект

"Тойота" финансира изследвания в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който е към Софийския университет. Целта на проекта е създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ..

публикувано на 10.04.24 в 13:50