Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволство от скъпия ток за промишлеността

Снимка: БГНЕС

Цените на електроенергията в България превишават тези в основните експортни пазари за българска индустрия – Германия, Италия, Франция, Австрия – с над 50%. Това се казва в писмо на Асоциация на организациите на българските работодатели до премиера. Индустриалците готовят национални протести, ако правителството не вземе мерки срещу създавания изкуствен дефицит за поддържането на високи цени. Посочва се, че български основни енергомощности са натоварени едва 25%, а в същото време се изнася ток в чужбина.

„Ситуацията се задълбочи негативно и придоби обем, който влошава драматично конкурентните позиции на общоевропейския пазар, което е недопустимо и безотговорно поведение на компетентните институции“, се казва в писмото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отляво надясно - Румен Спецов, Людмила Петкова, Георги Димов

Фискалният резерв се оказа с над 3 милиарда лева по-малко от обявения

Основните приоритети пред служебното правителство във финансовата политика ще бъде влизането на България в еврозоната и устойчивостта на публичните финанси. Това обяви на брифинг новият вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Стана ясно..

публикувано на 09.04.24 в 17:54

Политическата нестабилност отблъсква чуждите инвеститори

Икономиката на страната е на 64% от средноевропейското ниво. Все още не е премината границата от 70%, която Румъния достигна. Това, което отличава България от останалите държави в региона е, че при тях има по-високи нива на инвестиции, по-добро..

публикувано на 08.04.24 в 17:15

Родна компания е сред водещите в производството на лавандулово масло у нас

България е сред най-големите производители на лавандулово масло в света. Близо 100% от него е експортно ориентирано. Най-търсено е то в САЩ, Гepмaния, Фpaнция, Aвcтpия, Hидepлaндия, Индия, Beлиĸoбpитaния, Иcпaния, Kaнaдa, Mapoĸo, Йopдaния и Kитaй...

публикувано на 07.04.24 в 09:25