Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призрачни кораби и каменна гора – подводното гмуркане е хит в Созопол това лято

Снимка: Найден Недев

Подводното гмуркане с опознаването на дълбините на Черно море са сред най-търсените атракции в Созопол това лято. В момента местните водолазни клубове работят на пълни обороти. Не е необходимо да притежавате специални умения, за да се потопите в подводния свят на Черно море, твърди Найден Недев – дългогодишен инструктор водолаз и собственик на школа за водолази. Но има две условия – да нямате здравословни проблеми, най-вече с тъпанчетата на ушите и другото – да имате неукротимо любопитство.

Обикновено едно подводно приключение, заедно с инструктажа, продължава малко повече от 2 часа. „Дъното на Черно море е уникално! По света няма такива места!“, не скрива ентусиазма си Найден Недев. Като пример той дава Каменната гора, разположена на морското дъно близо до кея на Созопол.

„На това място, преди 10 милиона години, е имало кедрова гора, било е блатиста местност. И след катаклизми,тези дървета са опадали и са били запечатани в тинята на блатата. После морето многократно е прииждало и си е отивало, но поради това че са били запечатани в тинята, те са останали невредими. В момента може да видим коренови системи, дънери, стъбла дълги около 6-7 м. Те са натрошени, не стърчат като обикновена гора, но представляват уникална гледка” - разказва Найден.


По време на подводните си пътешествия по-напредналите водолази наблюдават призрачни кораби, замръзнали във времето. „Усещането е, че се изправяте очи в очи с историята“ - твърди опитният водолаз. На 40 м. под морската повърхност лежи някогашният товарен параход „Родина“, който през 1941 г. се натъква едновременно на две мини и потъва. Бившия американски товарен параход „Мопанг“ е другата подводна знаменитост в района. През 1921 г. той е взривен от стара мина и потъва близо до остров Свети Иван край Созопол. „На първи юли отбелязахме 100 годишнината от потъването на „Мопанг“. По този повод параходътофициално бе обявенза археологически обект“ – казва Найден. Потъналите морски съдове се превръщат в изкуствени рифове, обитавани от невероятно разнообразие от организми, за радост на природолюбители,  изследователи и гмуркачи.


Що се отнася до начинаещите гмуркачи - макар, че стигат до не повече от 5 ½ м. дълбочина, те остават изненадани от неочакваното  разнообразие от риби.  „Десетки живи същества – рачета, рибки, скариди, попчета, рапани, всякакви миди -  всичко това те могат да го видят още на плиткото в скалистата зона край брега“- разказва Найден Недев. И още:

„Такава организация сме направили, че с рапанчета храним рибките, те са свикнали с нас. И още като се потопим и стигнем до най-дълбоката точка за начинаещи, рибките се групират около нас в очакване да ги нахраним. Това е много впечатляващо за човек, който никога не се е гмуркал, да види как рибата не бяга, а се върти около ръката му, като домашен любимец!“

Найден Недев е монтирал подводна пощенска кутия, по подобие на още 10-на такива по света. В нея гмуркачите могат да оставят свое писмо във вакуумен плик с марка. После Найден го пуска в созополската поща. Така от морското дъно, вашето „водно“ послание, може да достигне скъпото ви същество до най-отдалечената точка на планетата.

Снимки: Субдайвинг и Найден Недев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 200 изложители от 3 континента на "Ваканция и СПА" в София

Най-големият ежегоден форум на туризма у нас ще се състои от 13 до 15 март в Интер Експо Център в София. 40-то издание на "Ваканция & СПА" ще събере на едно място над 200 изложители от три континента – Европа, Азия и Африка. Участниците са от..

публикувано на 12.03.24 в 10:10

Първи къмпинг фестивал Explore the world 2024 в Бургас през април

Черноморският ни град Бургас ще бъде домакин на първото издание на къмпинг фестивала Explore The World 2024. Събитието, което ще се проведе на 27 и 28 април на Морска гара, е насочено към запалените почитатели на почивката на колела. В програмата му са..

публикувано на 12.03.24 в 06:25
Снимка: архив на Николета и Уриел Зунино

Горски сватби, мусака по аржентински, походи за билки … по-различната хижа на Николета и Уриел

Хижата с най-вкусната храна, най-младите хижари и най-нестандартните преживявания се намира в Родопите и носи приказното име "Момчил юнак". Допреди време базата, собственост на Община Смолян, пустееше. Но Николета и Уриел Зунино пристигат, запретват..

публикувано на 11.03.24 в 10:45