Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Дни на предците - Плиска 2021" ни пренася в Средновековна България

4
Снимка: Мая Арсова

Националният историко-археологически резерват „Плиска” ще бъде арена за разгръщане на Деветия средновековен събор - фестивал "Дни на предците - Плиска 2021". Той представя българското средновековие от 7 до 14 век и е сред най-значимите исторически възстановки в страната. Мястото на провеждането му не е случайно - археологическият резерват „Плиска“ съхранява спомена за първата българска столица, която по времето от основаването на българската държава през 681 г. е един от най-богатите градове в Европа, отличаващ се със забележителна архитектура.

Фестивалът, който ни връща към тази епоха, ще се проведе на 7 и 8 август и се очаква да събере над 200 участници от България и чужбина, които ще демонстрират бита, културата и традициите от този период на историята.

„Ще има повече участници от други години. Те са от страната и от чужбина, разбира се по-близки дестинации като Румъния, тъй като пандемичната обстановка в цяла Европа не позволява да участват други групи“, уточни пред БНР- Варна Жасмин Първанов, председател на варненското „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“, което е един от организаторите на събитието от самото начало.

Жасмин Първанов

Основната цел на това събора е пресъздаването на историята, такава, каквато достига до нас чрез проучванията ни, каза още Жасмин Първанов:

„Зрителят ще може да беседва с всеки участник, от когото да научи подробности за периода, да пробва ризница, сабя или броня, да влезе в юрта, шатра или навес - и всичко това създава впечатление за епохата. Демонстрациите всъщност показват докъде всеки един участник е стигнал по отношение на изследванията си върху историческата епоха, чрез възстановката може да демонстрира доколко е възстановил дадени действия, които ще пренесат зрителя на едно друго място.“

Събитието ще започне с научна конференция на тема „1340 г. от създаването на българската държава и 1300 г. от кончината на Кан Тервел - Спасителят на Европа“.

Освен представяне на средновековни облекла, оръжия, вещи от бита, ще има бойни демонстрации от земя и от кон, представяне на ранносредновековна музика, дегустация на средновековна кухня.

За децата и младежите са предвидени обучения в средновековни бойни умения, стрелба с лък и бой с меч. Ще се проведе турнир по стрелба с традиционен лък и други средновековни игри.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: Мая Арсова и avitohol.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58