Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Дни на предците - Плиска 2021" ни пренася в Средновековна България

4
Снимка: Мая Арсова

Националният историко-археологически резерват „Плиска” ще бъде арена за разгръщане на Деветия средновековен събор - фестивал "Дни на предците - Плиска 2021". Той представя българското средновековие от 7 до 14 век и е сред най-значимите исторически възстановки в страната. Мястото на провеждането му не е случайно - археологическият резерват „Плиска“ съхранява спомена за първата българска столица, която по времето от основаването на българската държава през 681 г. е един от най-богатите градове в Европа, отличаващ се със забележителна архитектура.

Фестивалът, който ни връща към тази епоха, ще се проведе на 7 и 8 август и се очаква да събере над 200 участници от България и чужбина, които ще демонстрират бита, културата и традициите от този период на историята.

„Ще има повече участници от други години. Те са от страната и от чужбина, разбира се по-близки дестинации като Румъния, тъй като пандемичната обстановка в цяла Европа не позволява да участват други групи“, уточни пред БНР- Варна Жасмин Първанов, председател на варненското „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“, което е един от организаторите на събитието от самото начало.

Жасмин Първанов

Основната цел на това събора е пресъздаването на историята, такава, каквато достига до нас чрез проучванията ни, каза още Жасмин Първанов:

„Зрителят ще може да беседва с всеки участник, от когото да научи подробности за периода, да пробва ризница, сабя или броня, да влезе в юрта, шатра или навес - и всичко това създава впечатление за епохата. Демонстрациите всъщност показват докъде всеки един участник е стигнал по отношение на изследванията си върху историческата епоха, чрез възстановката може да демонстрира доколко е възстановил дадени действия, които ще пренесат зрителя на едно друго място.“

Събитието ще започне с научна конференция на тема „1340 г. от създаването на българската държава и 1300 г. от кончината на Кан Тервел - Спасителят на Европа“.

Освен представяне на средновековни облекла, оръжия, вещи от бита, ще има бойни демонстрации от земя и от кон, представяне на ранносредновековна музика, дегустация на средновековна кухня.

За децата и младежите са предвидени обучения в средновековни бойни умения, стрелба с лък и бой с меч. Ще се проведе турнир по стрелба с традиционен лък и други средновековни игри.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: Мая Арсова и avitohol.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58

Митрополит Григорий ще е временен предстоятел на църквата

Светият Синод избра единодушно 54-годишният Врачански митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква. Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Наместник-председателят на Светия синод ще..

публикувано на 19.03.24 в 11:57