Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещо лято и на имотния пазар край морето

Купувачите са основно българи, в редки случаи има и чужденци от ЕС

Снимка: burgas.bg

80% от купувачите на ваканционни имоти по Черноморието са българи, показват данните на специалисти от голяма строително-инвестиционна компания в областта на ваканционните селища. „Ограниченията за пътуване заради коронавируса и неясната икономическа обстановка подтикнаха много хора, които се колебаеха, да предприемат действия и да сключат сделка. Цените на ваканционните имоти поддържат стабилни нива, за разлика от градските имоти в страната, при които ръстът в цените не спира дори и през последната година“ – отбелязват анализатори. На практика, ако човек търси вложение на спестяванията си, то жилището на морето е по-изгоден вариант спрямо малък апартамент в града.

„Наблюдава се бум на имотните сделки в Созопол, Несебър и Поморие“ - казва Диана Иванова, управител на агенция за недвижими имоти в Бургас. В интервю за регионалната радиостанция на БНР тя потвърждава, че интересът е насочен към ваканционния сектор, където инвестицията се прави с цел имотът да бъде ползван за почивка целогодишно. „Предлаганите на пазара жилища в Созопол, вече са намерили купувач“ – казва Диана Иванова:

„Доста горещо е това лято и на пазара на недвижими имоти, както за цените, така и за сделките. Има голяма активност не само на пазара на градски имоти в Бургас. Търсят се както готови апартаменти, така и всички проекти, които са в етап на строителство. Това потвърждават и от нотариалните кантори в курортните ни градове, и при тях има голям ръст на имотни сделки. При определянето на цените на жилищата има значение дали апартаментът и сградата са готови, ако е ново строителство. От значение е и в какъв район са. За ваканционни имоти от затворен тип в комплекс е важно нивото на цените за поддръжка, обслужване и управление на имота.“

Според брокерите е трудно да се говори за цените на имотите в района – те варират в широк диапазон, но най-много се котират тези, в границите на 800 до 1200 евро за квадратен метър. „Има и сделки на по-високи цени, както и на по-ниски. Малки апартаменти в не особено добре поддържани комплекси се продават на изгодни цени и това провокира купувачите“- казва Диана Иванова пред БНР-Бургас:

„Това, което предпочитат клиентите е апартаментът да е завършен и да е с обзавеждане. Сега се продават апартаменти от вторичен пазар, но също и ново строителство и в процес на изграждане. Инвеститорите имат опита през годините, че търсенето е на завършени имоти, затова предлагат и такава опция.“

Клиентите на ваканционни имоти най-често са наши сънародници, които искат да инвестират парите си, а има и такива, които работят в чужбина. „Те обръщат сериозно внимание на родината си и това, да инвестират в нея. Така че купувачите ни са  основно българи, в редки случаи има и чужденци от ЕС. Руснаците в момента са по-скоро в позицията на продавачи“ – казва Диана Иванова.

Съставил: Гергана Манчева /По интервю на Свобода Атанасова, БНР- Бургас/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът одобри изграждането на VII и VIII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със САЩ за изграждането на 7-и и 8-и блок АЕЦ "Козлодуй". Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителствaтa на България и САЩ за сътрудничество по Проекта за..

публикувано на 21.03.24 в 11:51
Паскал Донахю

Лидерът на Еврогрупата очаква България в Еврозоната през 2025 г.

България може да е част от еврозоната през 2025 г., каза лидерът на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. В интервю за БНР на Марта Младенова той изрази надежда страната да продължи да води благоразумна фискална политика. "Основното..

публикувано на 17.03.24 в 11:30

Две трети от най-големите IT работодатели у нас са чуждестранни компании

Най-големите работодатели в IT сферата у нас са чуждестранни компании, показва анализ на компанията DEV.BG, осъществяваща връзка между работодатели и търсещи работа в IT сферата в България. Изготвена от нея класация на 100-те най-големи IT компании,..

публикувано на 16.03.24 в 16:47