Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Голяма Богородица в село Сапарево

Снимка: архив

Успение Богородично (15 август) е най-големият от всички църковни празници, посветени на Божията майка. Той е свързан със т.нар."заспиване" на Св. Богородица. Преди да напусне земния свят, 64 годишната Дева Мария пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите прибират душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден остава празна, защото Богородица възкръсва. Църквата отбелязва този ден още от първите векове на християнството, а в страната ни до ден днешен на 15 август хиляди вярващи се стичат към храмовете и манастирите, носещи името на Божията Майка.

Голяма Богородица - най-таченият празник на Божията Майка в християнския свят


Село Сапарево е едно от местата, които привличат богомолците в днешния ден. Черквата му - “Успение Борогорично“, е кацнала на малко възвишение, а до нея се извисява монолитната кула с часовника и камбаната, която и до днес ехти из цялата околия. Изпъстрена с легенди е историята на храма, а възсействащите стенописи, с които са обгърнати стените му не оставят нито едно сърце равнодушно. Повече за тази обител и майсторите, създали фреските по стените ѝ, разказва материалът на Радио България „Църквата на село Сапарево е умалено копие на храма в Рилския манастир“.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Скулпторът Валентин Старчев: "Правя това, в което вярвам…"

На 16 февруари ще отбележим 88 години от началото на предаванията за чужбина на националното радио, чийто правоприемник е Радио България. Датата сме възприели и като празник на Радио България. Във връзка с това в поредица от публикации ще си..

публикувано на 23.01.24 в 10:10

105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов

На днешната дата – 17 януари – отбелязваме 105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов. Роден в родопското село Гела през 1919 г., целият му живот остава свързан с този магичен край. Започнал да свири на гайда едва 14-годишен,..

публикувано на 17.01.24 в 05:55

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30