Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнози за 30% по-добра реколта на гроздето в сравнение с миналата година

Родното лозарство е в тежко състояние заради ниските изкупни цени, алармират производители

Снимка: lozari.bg

Наесен се очаква реколтата от грозде да нарасне с 20-30% в сравнение с миналогодишната, прогнозира пред БНР Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. В момента земеделците се молят единствено за дъжд, за да се оправдаят надеждите им за добра година след спада през пандемичната 2020-а.

Лозарският сектор не е пострадал от зимни измръзвания и това е една от причините да се очаква много по-добра реколта в количествено и качествено отношение. През м.г. предприятията ни са прибрали и преработили 120 760 тона грозде, от което са получили 83 млн. литра вино.

Красимир Коев
„Който е отгледал гроздето си в добро състояние, без напукани зърна и с висока захарност, винаги ще вземе добра цена – заявява Красимир Коев. – Стопаните полагат максималните усилия да опасят лозовите си масиви. Така когато бяха градушките и проливните валежи, те пръскаха лозята, за да не се развият болести, а сега поливат заради екстремните жеги от последните две седмици. Сушата обаче вече дава и поражения, например в Югозападна България, където някои от чепките, върху които се държи самият грозд, започнаха да съхнат заради сухото време и високите температури. ”


Лозята, от които се очаква да се роди гроздето, са разположени на 60 162 хектара. Тазгодишната реколта вино ще бъда пласирана на традиционните пазари преди избухването на Covid-19 с изключение на китайския.

„Наблюдава се интензитет на поръчките за единайсет африкански държави – добавя Красимир Коев. – Русия също има заявки за български вина. Разбира се, най-голямото количество е предназначено за страните от Централна и Западна Европа. През 2020 г. сме изнесли над  47 млн. литра вино при 64 милиона през предходната година, но това е обяснимо заради настъпилата епидемия. До началото й страната ни беше в изключетелен подем, включително по отношение на пласирането на виното на едро в по-високите ценови сегменти – в интервала между 4 и 7 евро.”

И докато очакваме тазгодишните надежди относно лозаро-винарския ни сектор да се превърнат в добри новини, от новоучреденото Сдружение на българските лозари поискаха подкрепа от държавата.

Д-р Петьо Бошнаков
„Тежка е ситуацията на българското лозарство – категоричен е председателят на сдружението д-р Петьо Бошнаков в интервю за БНР-„Хоризонт“. – Изпитваме трудности при реализацията на продукцията и ниските изкупни цени, при производството и липсата на възможност за закупуване на земеделска техника чрез европейски помощи. Имаме достъп до една-единствена програма на Европейския съюз, но парите са крайно недостатъчни и се отнасят по-скоро до инвестиции, но не и за текущо производство. Същевременно преките разходи за отглеждането на културата скочиха драстично през последните години, а имаме почти двоен спад на изкупната му цена. Реално работим на загуба.”


Лозарите заявяват още, че се надяват в следващите няколко години с новия програмен период да се обърне сериозно внимание на сектора, тъй като е традиционно български и заслужава отново да заеме най-достойно място. Междувременно призовават браншът да се изчисти от сивите практики, каквито са например продажбите на нерегламентирано грозде и вино. Очакват и законодателни промени, идеи за които могат да бъдат почерпени от бъдещата стратегия за развитие на сектора на Сдружението на българските лозари.

Съставил: Диана Цанкова (по интервюта на Евелина Стоянова и Снежана Иванова, БНР-„Хоризонт“)

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова, lozari.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05