Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старият панаир в България събира майстори от цялата страна

Снимка: архив

Край Троянския манастир, в с. Орешак, близо сто майстори от цялата страна отново се събират на традиционния панаир на занаятите, който продължава от 13 до 15 август, съобщават организаторите.

Панаирът води началото си още от втората половина на 18 век, когато край стените на манастира занаятчии от цялата страна показвали и продавали своите произведения. С годините панаирът се е превърнал в един от най-големите в България, където майсторите занаятчии "сверявали часовниците си" със своите събратя. През почивните дни посетителите ще имат възможността да участват и на живо в процеса на изработка на произведения, характерни за региона. Предвидена е и музикална програма, както и дегустация на традиционни местни ястия.

Редактор: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37