Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старият панаир в България събира майстори от цялата страна

Снимка: архив

Край Троянския манастир, в с. Орешак, близо сто майстори от цялата страна отново се събират на традиционния панаир на занаятите, който продължава от 13 до 15 август, съобщават организаторите.

Панаирът води началото си още от втората половина на 18 век, когато край стените на манастира занаятчии от цялата страна показвали и продавали своите произведения. С годините панаирът се е превърнал в един от най-големите в България, където майсторите занаятчии "сверявали часовниците си" със своите събратя. През почивните дни посетителите ще имат възможността да участват и на живо в процеса на изработка на произведения, характерни за региона. Предвидена е и музикална програма, както и дегустация на традиционни местни ястия.

Редактор: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Сандански празнуват младото червено вино

Празникът на младото червено вино ще донесе добро настроение на жителите и гостите на Сандански за двайсет и девети път.  На градския площад “България” се събират винопроизводители от района, за да представят новата си продукция. В конкурс за най-добро..

публикувано на 27.12.23 в 06:00

Дигитална етнографска карта на България разкрива непознати страни от нематериалното ни наследство

Националният етнографски музей вече разполага с Дигитална етнографска карта на България, която представя събираните през годините артефакти в колекциите му. На картата са показани комплексно и по региони елементи от движимото и нематериалното..

публикувано на 08.12.23 в 13:40

120 години студентски празник в България

"Най-хубавото нещо в студентския живот на един млад човек е отбелязването на 8 декември" – казва председателят на Национално представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев. След времето на изолация и противоепидемични мерки,..

публикувано на 08.12.23 в 11:00