Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иконите на Божията майка в Несебър и Арбанаси помагат на жените да се сдобият с рожба

Снимка: Община Несебър

В навечерието на Успение Богородично и празника на Несебър, 15 август, вярващи жители и гости на града отправят горещите си молитви към Божията майка, с надеждата да се смили над страданията им. На литийното шествие те въздигат Чудодейната икона „Света Богородица - Владетелката на живота", която датира от XIII век. Светинята е известна още като Черната Богородица, заради тъмните цветове, с които е изписана. Според църковното предание, чудотворната й сила многократно спасявала града през вековете и затова жителите на града я приемат за своя покровителка. Изографисана е във византийски стил и се счита, че е била пренесена от Атон. Вярва се, че лекува много болести, но най-много помага на жените да заченат и успокоява душевните терзания.

15 август е празник и на великотърновското село Арбанаси. Там в манастира „Успение Богородично" се намира чудотворната икона "Богородица Троеръка" със сребърен нимб, която помага на жените да станат майки. Обителта, в която се намира обкованата със сребро светиня, е строена по времето на династията на Асеневци, управлявали Второто българско царство в периода 1187 и 1280 година. Вярва се, че жените, които искат да заченат, поставят, след гореща молитва, монета на иконата и ако тя залепне върху нея – Богородица ги е чула.

Редактор: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Карoл поп де Сатмари, 1870  г.

Освобождението на България през обектива на Сатмари

Основателят на румънската фотография, художникът Карoл поп де Сатмари е съвременник на Българското възраждане. Имал е възможността да заснеме и остави като документални образи знаменити личности и събития от българската борба за независимост. За..

публикувано на 03.03.24 в 02:25

Ценни реликви в "Етъра" припомнят делото на революционера Георги Бенковски

Пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание , както и автентични документи са сред реликвите, които разказват за живота на революционера, преди да стане част от организаторите на въстанието, превърнало се в прелюдия..

публикувано на 01.03.24 в 06:10

Почитаме паметта на Свети Серафим Софийски

В руската църква “Св. Николай Мирликийски” тържествено беше почетена паметта на Свети Серафим Софийски. Службата оглави мелнишкият епископ Герасим в съслужение с предстоятеля на храма отец Владимир Тишчук и свещенослужители от българската и руската..

публикувано на 26.02.24 в 15:45