Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско се превръща в европейски хъб за дигитални номади

Анализатори прогнозират, че до 2035 г. дигиталните номади по света ще наброяват 1 милиард души

Снимка: Мария Стоянова

Банско привлича дигитални номади от цял свят с високоскоростен интернет, добре оборудвани coworking spaces (съвместни работни пространства) и ниски цени. Средният престой на един работещ пътешественик в дадена локация е около месец. Но мнозина толкова харесват курортното градче в подножието на Пирин, че остават за много по-дълго, а някои и за постоянно.


Такъв е случаят с Мария Стоянова, мениджър „Съдържание и комуникации“ в Travel Massive - международна мрежа за  пътешественици и работещите в туризма. През миналата есен, покрай ограниченията заради коронавируса, тя се премества да живее и да работи в Банско и става част от една мултинационална общност от около 150-200 дигитални номади, предимно от ЕС. Някои от тях работят за себе си и имат собствен бизнес, други се трудят за различни компании дистанционно в градските coworking spaces.

Едно от предимствата е, че сме в ЕС, но всъщност сме извън Шенген зоната и на много пътешественици извън Европа им е удобно да дойдат тук за повече време. Също така, данъците в България са по-ниски, ако говорим за 10% данък върху доходите. За хората, които имат собствен бизнес е много удобно да работят дистанционно и те решават да регистрират своите компании тук. Така че Банско заема добро място на световната карта на дигиталните номади“ – казва Мария.

Мария Стоянова

В малкия курортен град живее сплотена мултинационална общност от хора, които са „скъсали синджира“ и са издигнали свободата в култ. Защото решаващи в избора им да се установят в Банско са не само чудесната инфраструктура и евтините наеми, но и наличието на съмишленици, с които да прекарват заедно свободното си време. А Пирин планина, предоставя идеални условия за спорт и активна почивка. През зимата Мария и нейните приятели съчетават дистанционната си работа от Банско с каране на ски и сноуборд. През лятото пък, си организират преходи в планината.

„Основното място, където се срещаме е coworking офиса. Освен това всеки дигитален номад може да реши дали да бъде член, срещу месечна такса, в нашия „клуб“, който сега, през лятото наброява около 150 души. И всеки ден имаме различни събития заедно. Примерно в понеделник имаме бордови игри, всеки четвъртък отиваме на горещи минерални извори в близките села, петък пък е ден за барбекю (barbecueday). Така че всеки ден при нас е много колоритен - срещаш хора, създаваш приятелства“ - казва Мария Стоянова.

Благодарение на растящия приток от дигитални номади с нов начин на мислене, градът се променя. Така например преди 3-4 години тук не е имало и помен от вегетариански и вегански опции за храна. Сега вече човек може да попадне на всякакви ресторанти, които се развиват в тази насока, твърди Мария и заключава: „Много е готино да виждам, че обликът на Банско се променя, което за България е добра новина! Банско е вече целогодишна дестинация с много събития и през лятото“.

Снимки: Мария Стоянова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Георги Дучев

Хотелиерите очакват повече туристи в България през 2024 година

През 2024 година хотелиерите в страната очакват ръст на бизнеса си средно с между 10 и 15%. Това обяви днес във Варна Георги Дучев, председател на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, като се позова на проведена от..

публикувано на 29.02.24 в 17:11

Остров Св. Анастасия вече посреща туристи и в подводен параклис

Най-новата атракция в района на черноморския ни град Бургас е подводен параклис, в близост до остров Св. Анастасия. Параклисът беше потопен през януари и се намира на около 15 метра дълбочина, предаде euronewsbulgaria. Той е висок около 3 метра, а край..

публикувано на 28.02.24 в 06:30

Бургазлии се насладиха на високите температури на плажа

Топлото време предизвика стотици бургазлии и гости на града да направят първия си плаж за Новата година. В ранния следобед температурата достигна 20 градуса, а на морската вода – 9 градуса. Някои от хората предпочетоха разходката край морския бряг,..

публикувано на 24.02.24 в 16:14