Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старинни обичаи за здраве и предпазване от бедствия

Снимка: архив

Август се развихри в България и освен високите температури, на места над 40 градуса, донесе множество пожари и … нова вълна от разпространение на Covid-19. Поровихме в съкровищницата с публикации на Радио България, за да видим как предците ни са се справяли с катаклизмите в битието си. Нека си припомним два старинни обичая, извършвани от българите в миналото за предпазване от епидемии, градушка, наводнение, пожар и други бедствия.

Ритуалите се правели при пълно мълчание, в потайни доби – след залез и преди първи петли. Повече прочетете в публикацията
„Заораване и провиране през дреха – езически обичаи за предпазване от болести и бедствия“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10