Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестгодишният Велислав Захариев е новият европейски вицешампион по шах за деца

Снимка: личен архив

Какво е усещането да стъпиш на почетната стълбичка на европейско състезание, още преди да си прекрачил прага на класната стая в малко българско градче? Това вече знае шестгодишният Велислав Захариев от Берковица, който само преди дни стана европейски вицешампион в първенството на Европейския съюз по шах за деца.

Осемнадесетото издание на турнира се проведе в град Мюрек, Австрия, а участниците бяха разпределени в четири възрастови групи – до 8, до 10, до 12 и до 14 години. Българчето от Берковица, попадна в най-малката възрастова група, като голяма част от противниците му бяха по-големи от него. Това предизвикателство обаче не спря младия шахматист, който отбеляза една-единствена загубена партия от общо девет в първенството.

Според представителите на шахматен клуб „Елит“, чийто възпитаник е Велислав, постижението му е без аналог в историята на първенствата при малките момчета. Младата ни надежда започва да играе шах, когато е само на двегодишна възраст, първоначално като разпознава фигурките на дъската със своя баща, а година по-късно започва работа с професионален треньор. До момента Велислав е спечелил 10 купи и 27 медала от страната и чужбина, бил е двукратен шампион на България, а от този месец е и вицешампион на ЕС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът осъди атаката в Красногорск и изрази съболезнования

Президентът Румен Радев изказа съболезнования на семействата на загиналите при терористичната атака срещу залата "Крокус сити хол" в Красногорск, край Москва. В профила си в социалната мрежа "X" държавният глава написа: "България винаги е осъждала..

публикувано на 23.03.24 в 11:01

Българите обвинени за шпионаж във Великобритания не се признаха за виновни

Обвинените петима българи, че са част от руска шпионска мрежа във Великобритания, пледираха пред Централния наказателен съд (Old Bailey) в Лондон, че са невинни. Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова са..

публикувано на 23.03.24 в 09:51

Пясъчен поздрав за Тодоровден

"Посвещаваме това парче на дядовците и всички силни мъже и техните коне" - написа Реми Хогард във фейсбук. Тя и половинката ѝ Пол създадоха поредното си пясъчно произведение на плажната ивица край Бургас. Този път красивата им творба е вдъхновена от..

публикувано на 23.03.24 в 09:35