Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „Master of art“ с първо издание в Копривщица и отвъд филмовата си история

Снимка: FB/MasterofArtFilmFestival

Шестото издание на Международния филмов фестивал за документално кино „Master of Art“ ще се проведе в 6 града – София (25 август – 12 септември), Пловдив (25 август –12 септември), Варна (14 – 22 септември), Стара Загора (26 август – 2 септември) Бяла и Копривщица (25-29 август).

„Разширяването на нашата публика е приоритетен въпрос за нас“ - казва създателят на фестивала Найо Тицин.

И тази година, той заедно със своята съпруга оперната прима Александрина Пендачанска и джаз певицата Хилда Казасян, отварят нов етап от историята на феста. В дните между 25 и 29 август в Копривщица „Master of Art“ се превръща във Фестивал на изкуствата. Той ще обедини по неповторим начин възрожденското минало на града и съвременната култура.

Снимка: БГНЕС-архив

Началото ще бъде поставено с представлението „ПОЕТИТЕ“, в което едни от най-известните български актьори ще рецитират българска поезия.

Любопитен факт е, че заради събитието, за първи път в историята на Копривщица, на живо ще свири симфоничен оркестър - Плевенската филхармония с диригент Найден Тодоров. На 26 август музикантите ще излязат, заедно с певицата Люси Даковска на откритата сцена до Старото училище, за да представят програмата „Вечер на мюзикъла“.

На 27 август Александрина Пендачанска ще изнесе оперен концерт-спектакъл „Това съм аз“.

На следващия ден е концерт-спектакълът на Хилда Казасян „Да послушаме кино“ с музика от стари български филми.

Последният ден от фестивала 29 август ще започне с Детско утро – „Да послушаме и да поиграем с песните на композитора Андрей Дреников“ и ще завърши с концерт на група АКАГА, посветен на 30-годишния им юбилей.

11 са документалните филми в програмата, които ще бъдат прожектирани в местното народното читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев - 1869“.

Българското национално радио е официален медиен партньор на събитието.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Центърът за подводна археология е кандидат за Център за подводно и световно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде разширена до категория 2 на Център за подводно и световно..

публикувано на 03.04.24 в 17:51
Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05