Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„На конци. 1968. Една действителна история“ за българските герои на Пражката пролет

Първият български политически комикс излиза през септември

4
Снимка: sofia.czechcentres.cz

В края на месец август 1968 г., по заповед на комунистическата партия на СССР, войските на Варшавския договор нахлуват в столицата на Чехословакия Прага и слагат край на Пражката пролет. 

С нея си отива и идеята за един по-свободен и демократичен социализъм, не само в Чехословакия, но и във целия социалистически блок. 

България участва в събитията като страна-членка на Организацията на Варшавския договор. И въпреки политическата ни вярност към СССР тогава, под тегнещата заплаха от репресия върху всяка гражданска позиция, различна от официалната, демократичен поглед върху случващото се и противопоставяне не липсват. 

През лятото на 1968 г. трима български студенти по история в СУ „Св. Климент Охридски“ Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев се противопоставят на инвазията в Чехословакия.

Едуард Генов, Валентин Радев, Александър Димитров

Именно те са героите на първия български политически комикс „На конци. 1968. Една действителна история“, който ще излезе на пазара през септември. Негов автор е Веселин Праматаров, който научава за съдбата на студентите от своя приятел и колега Антон Стайков, консултант на проекта.

„Това е историята на трима 20-годишни студенти по история, които при новината за нахлуването на съветските войски в Чехословакия спонтанно решават да напишат и разнесат позиви из софийските улици, с позицията, че не са съгласни с този акт. Първия път успяват да разхвърлят около 200 из София и Пловдив, но при втория са разкрити и заловени. Осъдени са и изпратени в затвор, след което целият им живот бива объркан“ – разказва Веселин Праматаров.

Александър и Валентин получават по 2 г. затвор. Най-дългата присъда получава Едуард Генов – цели 11 години. Както казва Александър –той се оказа истински революционер и върху първоначалните три и половина години успява да си „извоюва“ още 8, чрез опит за бягство от затвора. 

Пуснат е през 1986 г. и е експулсиран от България, като до края на живота си (16 декември 2009 г) живее със семейството си в САЩ. Валентин Радев умира в София през 1995 г. Единственият оцелял днес е Александър Димитров.

„Комиксът е опит да се представят мотивите, които движат тези млади хора и затова той е положен някак между нашето настояще и миналото. „На конци. 1968.“ е история, която разказвам на съвременния българин, защото откривам много паралели между онова време и сегашното. И когато човек оценява ситуацията, в която живее вижда, че много от нещата, които му се случват днес се коренят именно в онова минало“ – обяснява Праматаров.

Най-важното, според него, се крие в спонтанната реакция на тримата, която е израз на гражданско съзнание, което трябва да се съхранява и изразява и в днешно време.

„От името на Чешката република и Словашката република мога да кажа, че за нас това, което са направили тримата е героична постъпка и нещо, което никой не е очаквал.“ – казва в интервю за БНР Дагмар Остранска – директор на Чешкия културен център*, който е в основата на реализирането на комикса. Според нея, постъпката на тримата студенти и историческите обективни събития от тогава, за съжаление, сякаш не са достатъчно познати на повечето хора и това е била една от причините да осъществят проекта. А защо точно комикс, г-жа Остранска е категорична, че по този начин сюжетът ще достигне по-бързо и лесно до младите, до децата. Пример за това има в страни като Чехия, Полша, Германия където жанрът комикс е изключително популярен, като медия, която по непосредствен начин запознава хората със спортни, исторически или социални събития. За България това ще бъде първият, по рода си, подобен опит. А заглавието на комикса идва от кодовото име, което ДС слага на досиетата на тримата българи– „Марионетки“.

След излизането на комикса през септември, се предвиждат и срещи на български ученици с единствения оцелял Александър Димитров**, който лично да разкаже за събитията от онова минало. 44-те страници на „На конци. 1968“ са добър повод за начало на един жив разговор с историята ни.

*Проектът е иницииран от Чешкия център съвместно с Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София и в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и в партньорство с програма „Христо Ботев“ на БНР .

** През 2010 г., Столичният общински съвет взема решение да кръсти улица на името на Едуард Генов в Студентски град. През 2018 г., Едуард Генов (посмъртно), Александър Димитров и Валентин Радев (посмъртно) получават от Чешкия институт за изследване на тоталитарните режими и Сената, Горната камара на парламента на Чешката република, награда за последователна защита на принципите на демокрацията, свободата и човешките права. Същата година президентът на Словашката република Андрей Киска издава указ за награждаването им с високото държавно отличие орден „Бял двоен кръст – трета степен, цивилен“.


Повече за комикса и предстоящите събития, свързани с него може да се намери тук.

Снимки: sofia.czechcentres.cz, архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10