Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости на Етнографско-археологическия музей в Елхово

Снимка: ilovebulgaria.eu

Създаден през 1958 г., Етнографско-археологическият музей в гр. Елхово привлича туристите с няколко постоянни експозиции, разположени в различни сгради. Сред тях е изложба, съхранила богатото етнографско наследство на този югоизточен регион. Представено е и многообразието на женското облекло в Елховския край – едно от най-пъстро извезаните женски облекла по нашите земи, гордост за местните жители.

Не по-малко вълнуваща е срещата с безценните археологически съкровища, открити в Югоизточна България и по поречието на река Тунджа. Особен интерес предизвиква един уникален меден слитък.

„Той е от периода на късната бронзова епоха (XIV-XII век пр. Хр) - разказва в интервю за БНР, главният уредник на музея в Елхово, Добринка Костова. - Слитъкът е с формата на разпъната волска кожа. Той е изящен и изключително добре съхранен. У нас са открити още три подобни артефакта, но за разлика от останалите, слитъкът от Елховско, идеално е запазил своята форма. Използвал се е за размяна, като предмонетна единица. Този слитък често гостува на международни изложби, но сега е в Елхово, заедно с други уникални находки“.

Сред новите находки е и сандъче с медицински инструменти, което ще бъде изложено в Националния археологически институт с музей към БАН.

„Те (инструментите) имат почти същия вид като съвременните – пояснява уредничката. - Изработени са от бронз и са служели за почистване на рани и различни други манипулации. Познанията за човешката анатомия датират още от зората на човешката история. Постепенно хората са започнали да изработват инструменти, да използват природните лекове, а по-късно и различните химични елементи. Въпросната медицинска кутийка е открита през 2008 г. в подмогилно погребение в село Борисово, Елховско“.

В Елхово, родния град на Велко Кънев, ще откриете и специална зала, посветена на актьора. Според г-жа Костова, това е единствената постоянна експозиция, създадена в родния град на български артист. Музейната сбирка дава възможност да надникнем в живота на известия творец, любим на поколения българи, и да си припомним неговите изключителни роли.

В средата на септември, споделя още Добринка Костова, Етнографско-археологическият музей ще е домакин на временна изложба, представяща находки, открити при разкопките на трако-римското селище в село Стройно.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: ilovebulgaria.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15