Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Православната ни църква отбелязва Александровден

Снимка: архив


На 30 август Българската православна църква отбелязва пренасянето на мощите на Св. Александър Невски и деня на Св. Александър Константинополски, живял по време на царуването на Константин Велики.
Княз Александър I Ярославич Невски е руски княз на Владимирско-Суздалското княжество в периода 1252-1263 г.. Една от знаменателните битки, които водил в името на Православието е срещу шведите, при река Нева, на 15 юли 1240 година. След победата князът получава прозвището си Невски.
На 30 август 1724 г., при императора Петър I, мощите на Свети Александър Невски са тържествено пренесени и положени в тогавашната руска столица Петербург в специално построена лавра.
Част от тези мощи се съхраняват и в столичния храм "Св. Александър Невски", който днес тържествено отбеляза празника на своя патрон.
Имен ден празнуват всички, които носят името Александър /означава - мъжествен, защитник на мъжете/, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо, Сашка

Още от категорията

25 г. от щурма на Народното събрание

Днес се навършват 25 г. от обсадата на Народното събрание по време на масовите протести срещу управлението на БСП, довели до падането на правителството на Жан Виденов. Кулминацията е през нощта на 10 януари 1997 г., когато хиляди граждани щурмуват..

публикувано на 10.01.22 в 09:15

Арменците празнуват Коледа и Богоявление заедно

На 6 януари българските арменци и сънародниците им по света празнуват Коледа. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление. На Рождество Христово арменците се поздравяват с думите - "Христос се роди и богояви да бъде..

публикувано на 06.01.22 в 10:38

На Водици освещават водата за Богоявление

Преди празникът Богоявление на 5 януари в храмовете се служи велик водосвет. Литургията се извършва само два пъти в годината. На самият празник Богоявление и на Водици. Традицията е още от V-ти век. Осветената богоявленска вода се смята за особено..

публикувано на 05.01.22 в 11:41
Подкасти от БНР