Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Православната ни църква отбелязва Александровден

Снимка: архив


На 30 август Българската православна църква отбелязва пренасянето на мощите на Св. Александър Невски и деня на Св. Александър Константинополски, живял по време на царуването на Константин Велики.
Княз Александър I Ярославич Невски е руски княз на Владимирско-Суздалското княжество в периода 1252-1263 г.. Една от знаменателните битки, които водил в името на Православието е срещу шведите, при река Нева, на 15 юли 1240 година. След победата князът получава прозвището си Невски.
На 30 август 1724 г., при императора Петър I, мощите на Свети Александър Невски са тържествено пренесени и положени в тогавашната руска столица Петербург в специално построена лавра.
Част от тези мощи се съхраняват и в столичния храм "Св. Александър Невски", който днес тържествено отбеляза празника на своя патрон.
Имен ден празнуват всички, които носят името Александър /означава - мъжествен, защитник на мъжете/, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо, Сашка

Още от категорията

144 години от Освобождението на София

Българската столица чества 144 години от Освобождението й от османско владичество. В митрополитския храм „Света Неделя“ беше отслужен благодарствен молебен в памет на загиналите воини. Под камбанния звън на столичните храмове се проведе традиционното..

публикувано на 04.01.22 в 12:35

Българската православна църква почита паметта на Св. Василий Велики

На 1 януари Българската православна църква отбелязва Обрезание Господне и почита паметта на Св. Василий Велики. На осмия ден след рождението му, Христос бил занесен в храма, за да бъде посветен на Бог и да се изпълни традицията на обрязването или..

публикувано на 01.01.22 в 11:33

На Стефановден жителите на няколко столични квартала отправят молитва за доизграждането на храма си

В софийския Южен парк, едно от любимите за мнозина софиянци място за разходка и отдих, се издига самотно камбанарията на застиналия строеж на черквата, посветена на светия първомъченик и архидякон Стефан. Градежът ѝ, замислен като кръстокуполна..

публикувано на 27.12.21 в 09:25
Подкасти от БНР