Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Православната ни църква отбелязва Александровден

Снимка: архив


На 30 август Българската православна църква отбелязва пренасянето на мощите на Св. Александър Невски и деня на Св. Александър Константинополски, живял по време на царуването на Константин Велики.
Княз Александър I Ярославич Невски е руски княз на Владимирско-Суздалското княжество в периода 1252-1263 г.. Една от знаменателните битки, които водил в името на Православието е срещу шведите, при река Нева, на 15 юли 1240 година. След победата князът получава прозвището си Невски.
На 30 август 1724 г., при императора Петър I, мощите на Свети Александър Невски са тържествено пренесени и положени в тогавашната руска столица Петербург в специално построена лавра.
Част от тези мощи се съхраняват и в столичния храм "Св. Александър Невски", който днес тържествено отбеляза празника на своя патрон.
Имен ден празнуват всички, които носят името Александър /означава - мъжествен, защитник на мъжете/, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо, Сашка

Още от категорията

С Въведение Богородично отбелязваме Деня на православното семейство

На 21 ноември, в деня на Въведение Богородично, православните българи отбелязват и Деня на християнското семейство и учащата се младеж. По църковна традиция семействата посещават храма, за да почетат заедно влизането на..

публикувано на 21.11.21 в 04:50

Шумен чества 40 години от откриването на паметника „Създатели на българската държава“

На 26 ноември град Шумен ще отбележи четири десетилетия от откриването на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. В програмата са включени едноименен спектакъл и специално подготвено за годишнината светлинно и лазерно шоу. В 3D..

публикувано на 20.11.21 в 13:15
Манастирът „Свети Георги Зограф“

Зографският манастир възвръща автентичния си облик

Правителството одобри средства за довършване на ремонта в източното, наречено „Банско крило“ на Зографския манастир в Атон, съобщиха от правителствената пресслужба. Източното крило е построено преди 200 години и към момента продължават..

публикувано на 18.11.21 в 09:17
Подкасти от БНР