Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Православната ни църква отбелязва Александровден

Снимка: архив


На 30 август Българската православна църква отбелязва пренасянето на мощите на Св. Александър Невски и деня на Св. Александър Константинополски, живял по време на царуването на Константин Велики.
Княз Александър I Ярославич Невски е руски княз на Владимирско-Суздалското княжество в периода 1252-1263 г.. Една от знаменателните битки, които водил в името на Православието е срещу шведите, при река Нева, на 15 юли 1240 година. След победата князът получава прозвището си Невски.
На 30 август 1724 г., при императора Петър I, мощите на Свети Александър Невски са тържествено пренесени и положени в тогавашната руска столица Петербург в специално построена лавра.
Част от тези мощи се съхраняват и в столичния храм "Св. Александър Невски", който днес тържествено отбеляза празника на своя патрон.
Имен ден празнуват всички, които носят името Александър /означава - мъжествен, защитник на мъжете/, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо, Сашка

Още от категорията

Средновековен град Русокастро

Животни, кораби и митични чудовища, изобразени преди 7 века, „оживяха“ в средновековния град Русокастро

Над 50 рисунки-графити отпреди 700 години излязоха наяве при проучване на замъка на средновековния град Русокастро. Те са изобразени върху стените на водохранилището, като някои от тях достигат до 30 см. дължина и височина от 25 см. Крепостта..

публикувано на 27.10.21 в 10:03
Из колекцията икони „Св. св. Кирил и Методий“ на Историческия музей в Добрич

Пътят на Кирил и Методий e във фокуса на международна конференция в София

Днес в София ще се открие тридневна международната научна конференция на тема „Пътят на Кирил и Методий – пространствени и културно-исторически измерения“. Неин организатор е Кирило-Методиевският научен център при БАН. В събитието участие ще вземат 40..

публикувано на 27.10.21 в 07:10

Виртуална обиколка из Музея на София

Регионалният исторически музей на София, който се помещава в сградата на някогашната централна столична баня, предлага нова възможност – виртуална обиколка на постоянната си експозиция. Тя се помещава в осем зали, проследяващи развитието на..

публикувано на 24.10.21 в 10:15
Подкасти от БНР
!= '/'}