Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пласидо Доминго и Соня Йончева с концерт под звездите на София

Специален сайт ще направи събитието достояние на меломаните по целия свят

| обновено на 31.08.21 в 12:17
Пласидо Доминго и Соня Йончева на репетиция в зала „България“. Снимка: Александър Богдан Томпсън

„Гала в София” е озаглавен концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго, който е днес, 31 август. По този повод, в градската градина пред Народния театър, беше открита изложба с фотографии, показващи изявите на Соня Йончева на големите световни сцени през годините. Новините около нея буквално валят през последните дни. От мениджърския екип на прочутото българско сопрано съобщиха, че Соня Йончева е спечелила приза „Певица на годината” на престижните награди „Опус класик – 2021 г.“ за албума „Rebirth” на английски език. Официалната церемония по връчване на наградите ще бъде на 10 октомври в „Концерт хаус”, Берлин. Албумът „Rebirth”, в който, наред с класическия репертоар, е включена и българската народна песен „Заблеяло ми агънце”, както и „Like an Angel passing through my room” („Като ангел минаващ през моята стая”) от репертоара на АББА.

Соня Йончева получи и званието „Почетен гражданин“ на родния си град Пловдив – „заради изключителния ѝ принос в областта на оперното изкуство и обществения живот, многобройни заслуги за развитието и популяризирането на културата, утвърждаване на националния и международния престиж на град Пловдив, както и за ангажираност и подкрепа на млади български оперни таланти.“ Оперната звезда не скри вълнението си от жеста и заяви, че целия си живот е посветила на създаването на мостове чрез изкуството: „А Пловдив винаги е бил обединен град и като култура, и като бит. Затова аз се радвам на признанието и ще продължа да обединявам хората чрез музиката”, посочи Йончева.

На 31 август, на концерта пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ в столицата, двамата звездни певци Соня Йончева и Пласидо Доминго ще изпълнят арии и дуети от прочути опери под съпровода на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Събитието ще бъде излъчвано на живо по цял свят, чрез специално създаден за целта сайт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15