Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Devet, балканските корени и музикалните приятелства

Представяме Йелена Кръстич и Никола Станошевич – част от българо-сръбския проект

Снимка: facebook.com/devetmusic

Срещат се във Виена, като участници в джаз формация на свой колега. Любомир Господинов е от България, Никола Станошевич – от Сърбия. Събират ги балканските им корени и интересът към етно-джаз експериментите, особено с неравноделните ритми, най-добре запазени и многообразни в българската фолклорна музика. Така поставят началото на Devet – един наистина интересен и успешен проект. Малко по-късно, като гост в някои пиеси, към тях се присъединява певицата Йелена Кръстич – също от Сърбия. И съвсем по балкански, професионалните контакти прерастват в близко приятелство, което продължава и до днес. В мулти-култи атмосферата на австрийската столица подобно музикално сътрудничество е нещо обичайно. Но за Любомир, Никола и Йелена е уникален шанс да споделят и обогатят общите си идеи – и тримата са израсли с балканската традиция, получили са класическо образование и са влюбени в импровизационната музика. Преди по-малко от месец дуо Devet и Йелена взеха участие в Банско джаз фест, което беше първата им изява у нас. А след концерта дадоха и първите си интервюта за Радио България.

Йелена е от музикантско семейство. Родена е в Ковин, Южен Банат, там започва да учи пиано и класическо пеене, продължава в Средното музикално училище „Йосип Славенски“ в Белград, след това завършва консерваторията в Грац. Във Виена се дипломира в специалностите педагогика, класическо и джаз пеене. Има частна школа по пеене, създала е своя система на преподаване, която успява да опише по време на локдауна. Учениците ѝ са от САЩ, Русия и различни страни на Европа. Един от най-активните периоди в кариерата ѝ е като част от групата на Хосе Фелисиано, когато пее по цял свят и споделя сцената с легендарни музиканти. Казва, че най-искрено харесва страната ни – допада ѝ манталитетът на българите, архитектурата, храната и разбира се – фолклорът ни. Публиката в Банско прие възторжено нейната интерпретация на „Имала майка едно ми чедо“ – популярна българска песен, която Йелена е научила две седмици преди концерта.

„Обичам да пея всякаква музика, особено балканска. Усещам я в кръвта си. Обичам неравноделните ритми, с тях също се чувствам свободна. Трябва да кажа, че да пея на български, ме прави щастлива. Усещането е прекрасно. Любимите ми песни са „Море сокол пие“, „Македонско девойче“,  но „Елено, керко“ е на първо място. Не винаги „ми лежи“ да пея на друг език, но на македонски и български – все едно пея на своя език, на сръбски.“

Никола Станошевич също е от семейство на музиканти. Започва да свири на пиано едва шестгодишен, в родния си Крагуевац, завършил е консерватории в Линц и Виена. Баща му цял живот е носил акордеона си, чичо му – контрабаса. Затова за него избрали пианото – „да седи и да свири“. Казва, че са направили добър избор, защото се влюбил в пианото от пръв поглед. „Това е всичко, което имам – моето джаз пиано, чрез което изразявам себе си. Когато някой иска да ме опознае, го каня на концерт – така може да научи всичко за мен“ – представя се Никола. В Австрия е от 20 години, преподава, свири в различни проекти, включително с братя Владигерови, които също живеят във Виена. Следи работата и на други български музиканти, Теодосий Спасов е един от любимите му изпълнители.

„Като малък мечтаех да живея в голям град, където да ме познават заради музиката ми. Мога да кажа, че сбъднах мечтата си скоро след като се установих в Австрия. С Любо се срещнах през 2005 г., свирехме в един джаз бенд. Първата композиция, която изпълнихме, беше „Девет“ или „Девятка“, позната от репертоара на Теодосий Спасов и Влатко Стефановски. Това е една от причините да наречем нашето дуо Devet, както и първия ни албум, записан преди три години. Планираме следващия – Devet Extended, с няколко гост-музиканти. Много се радвам, че съм тук, надявам се да имам и други възможности да свиря в България, както и на всички наши балкански земи, където хората са щастливи с нашата музика, разбират езика, познават характерните ритми, върху които изграждаме нашата музика.“ 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Всичко е било за добро" - първи дует на Михаела Филева и Дара Екимова

С предчувствие за пролет, две от най-актуалните дами в съвременната българска музика – Михаела Филева и Дара Екимова – подаряват на своите почитатели обща песен. Освен че в нея гласовете им за първи път звучат заедно, те са и автори на "Всичко е било..

публикувано на 08.03.24 в 10:15

Концерт на Лили Иванова в зала "Флаже" обединява българската общност в Белгия

След десетгодишна пауза примата на българската поп музика Лили Иванова отново ще изнесе голям концерт в Брюксел. Събитието е на 6 март, от 20:00 часа местно време, в легендарната зала "Флаже" на белгийската столица и е под патронажа на българския..

публикувано на 06.03.24 в 04:30

"Дай ми любов" събира Християна Дънкова и Кристиян Янкулов в дует

Двама млади, но вече добре познати изпълнители – Християна Дънкова и Кристиян Янкулов – представят първата си съвместна песен "Дай ми любов". Посветена на любовта, която днес все по-рядко срещаме в чистата ѝ форма,  "Дай ми любов" е красива поп балада..

публикувано на 05.03.24 в 10:55