Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новост - българите се завръщат и като инвеститори в недвижими имоти в родината

Скок на цените на строителните материали дава отражение на пазара на имоти

Снимка: БГНЕС

Коронакризата неминуемо се отрази във всички сфери на бизнеса, но брокерите на недивижими имоти отчитат ръст в търсенето и продажбата на жилища, особено в по-големите градове и в курортните селища в страната. Според тях има няколко причини за това, но основното е, че се връща доверието към пазара на недвижими имоти в България. Има сериозен интерес към обезценените ваканционни имоти, предлагани на пазара предимно от чужденци, които бързат да продават собствеността си тук и то на цена дори под нейната себестойност. Причината – затрудненото придвижване в условията на пандемия. Основните купувачи сега са българи, живеещи в България или чужбина, които инвестират спестяванията си в недвижима собственост, която да отдават под наем, или пък да използват като ваканционно жилище на морето през лятото.

От страна на интереса на чужденците има пълен отлив, почти никой вече не купува имоти в България“ – казва Калоян Балинов, собственик на агенция за недвижими имоти, с когото разговаря колегата ни от БНР Варна Иван Барбов:

„Съседите румънци са единствените чужденци, които в момента имат интерес към наши имоти. А има и руснаци, които са се установили да живеят в Германия и са закупили у нас имот с цел инвестиция. Зимата обаче спират полетите покрай тези ограничения, които имаме в последно време, затова собствениците на имоти – чужденци през летния сезон могат да се прибират и връщат, но през зимата им е много скъпо и трудно. За сметка на това расте интересът сред българите. Ръстът в продажбите е значителен, купувачите се стремят да закупят „на зелено“ и в строеж всякакъв вид имот. Имаме вече прецедент на продажба на зелено – цял комплекс от 4 къщи , който е продаден още преди да бъде започнат. Това е тенденция вече и промени не очаквам, поне до края на годината. Лидер по търсене на имоти в страната е Пловдив, следван от София и Варна.“


Брокерите отчитат и лека инфлация на пазара на имоти, но според тях тя се дължи не на по-голямото търсене, а на поскъпналите строителни материали. „Двукратно са се увеличили цените на желязо и дървен материал, което повиши от 10 до 20% цената на новото строителство в начален етап. Цените дойдоха като камшичен удар, това беше ефектът от постковид кризата“ – казва още Калоян Балинов:

„През това лято цените тук във Варна се покачват, нови зони се застрояват. Цените са от 650 до към 900 евро на квадрат при готовите жилища. Има и тенденция за търсене на селски имоти, те са предпочитана дестинация за уикендите. Хората искат да имат спокойно и тихо място, далеч от градския шум и влага. А и цените са достъпни, далеч от градските“.

Редактор: Гергана Манчева /по интервю на Иван Барбов от БНР-Варна/

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20