Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Председателят на бюджетната комисия в НС поиска нови концесионни такси

Любомир Каримански
Снимка: pp-itn.bg

Председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от “Има такъв народ” Любомир Каримански се обяви за преразглеждане на концесионните договори. "Концесиите в България са силно подценени като такси, които събира държавата, обоснова се той пред БНР. По думите му, канадската фирма "Дънди прешъс металс" е добила и изнесла 12 200 кг злато за над 1,2 млрд. лв. при концесионна такса от 1%.

Служебният финансов министър Асен Василев също вече намекна за промяна в концесионните такси, тъй като “не е нормално общият приход в държавата от тях за добив на суровини, плажове и др. да бъде едва около 100 млн. лв. годишно”.

Още от категорията

Липсата на квалифицирани кадри и инфраструктура у нас отблъскват потенциалните инвеститори

Европейската банка за възстановяване и развитие понижи прогнозата си за българската икономика заради ниското ниво на ваксинацията срещу коронавирус и политическата криза. Дали страната ни има шанс за възстановяване след проведените парламентарни и..

публикувано на 24.11.21 в 11:24

България продължава да задлъжнява

България продължава всеки понеделник от седмицата да тегли нов дълг.  Дългът е вътрешен, т.е. към местни банки, пенсионни дружества и други корпоративни инвеститори. Вчера тази тенденция отново беше потвърдена с пласирането от БНБ на вътрешния..

публикувано на 23.11.21 в 10:20

Газовата връзка между България и Гърция през Маказа е на финалната права

Готови са 155 км. от реверсивния магистрален газопровод между Комотини в Гърция и Стара Загора в България. Остават за довършване 27 км. Преминати са успешно най-трудните два подводни участъка под коритото на р. Марица и яз. “Студен кладенец”, казва..

публикувано на 19.11.21 в 13:01
Подкасти от БНР