Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Председателят на бюджетната комисия в НС поиска нови концесионни такси

Любомир Каримански
Снимка: pp-itn.bg

Председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от “Има такъв народ” Любомир Каримански се обяви за преразглеждане на концесионните договори. "Концесиите в България са силно подценени като такси, които събира държавата, обоснова се той пред БНР. По думите му, канадската фирма "Дънди прешъс металс" е добила и изнесла 12 200 кг злато за над 1,2 млрд. лв. при концесионна такса от 1%.

Служебният финансов министър Асен Василев също вече намекна за промяна в концесионните такси, тъй като “не е нормално общият приход в държавата от тях за добив на суровини, плажове и др. да бъде едва около 100 млн. лв. годишно”.

Още от категорията

Как се промениха цените за година?

През ноември 2021 г. индексът на потребителските цени се увеличава с 6.3% в сравнение със същия месец на 2020 г. Най-голямо увеличение на цените за година е регистрирано в сферата на транспорта - с 18.3%. Най-голямо намалениe на цените е..

публикувано на 31.12.21 в 14:21

Предизвикателства в социален и фискален аспект очакват България през 2022

Периодът на пандемията от Covid-19 и влиянието ѝ върху нашия живот, един ден вероятно ще се изучава в учебниците, но засега вирусът все още е сред нас, а България се подготвя за настъплението на щама Омикрон. Тревогите за бизнеса и потребителите..

публикувано на 28.12.21 в 09:05
Стоян Панчев

Икономист прогнозира висока инфлация през следващите 5 г.

Инфлацията, а не епидемията от коронавирус ще бъде по-големият проблем догодина, прогнозира пред БНР Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика. Той уточни, че високата инфлация ще ни съпътства през следващите пет години. „ Ноември завърши..

публикувано на 27.12.21 в 10:07
Подкасти от БНР