Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив празнува в Деня на Съединението

Снимка: komitetrodoliubie.com

Празникът на Пловдив, който се отбелязва в деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, ще започне с традиционния маратон от град Съединение до едноименния площад в областния център. Честванията ще продължат с тържествен молебен в катедралния храм “Света Богородица” и полагане на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на майор Райчо Николов. 

В празничната програма са включени също концерт на духовия оркестър в града и възстановка на историческите събития от 6 септември 1885 г., както и изложбата “Пловдив по пътя към модерния свят” в Регионалния исторически музей. 

Празникът ще завърши със заря-проверка, на която президентът Румен Радев ще произнесе тържествено слово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Григорий ще е временен предстоятел на църквата

Светият Синод избра единодушно 54-годишният Врачански митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква. Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Наместник-председателят на Светия синод ще..

публикувано на 19.03.24 в 11:57

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06