Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бургас вече е на картата на градския туризъм в България

Градът ще бъде домакин на Рибен уикенд от 10 до 12 септември

Снимка: архив

Успешен летен туристически сезон отчитат в южния черноморски град Бургас. „И ако досега той беше по-скоро транспортен хъб за почиващите по Южното Черноморие, вече можем да заявим категорично, че сме предпочитан туристически град”, каза пред БНР Бургас Радовеста Стюарт, директор на общинско предприятие „Туризъм“ в Община Бургас. По думите ѝ, от тази година градът вече се е превърнал в дестинация за уикенд туризъм, но има и летовници, които са избрали „столицата” на южното ни Черноморие за своята лятна ваканция. Пътуващите с кемпери към южните ни курортни градчета от това лято имат възможност да спрат на един от четирите кемпер-стопа в Бургас и да разгледат града, който няколко пъти оглавява класацията за „най-добър град за живеене в България”.

Радовеста Стюарт

Освен конкурентрите цени за почивка, предимство са и местните атракции. Остров Света Анастасия, до който се стига с организиран от общината корабен превоз, тази година ще постигне рекорд по посещаемост, категорична е Радовеста Стюарт. Друга атрактивна дестинация е рибарското селище Ченгене скеле, а също и туристическият комплекс „Акве Калиде”, който разказва историята на минералните извори по тези места още от римско време и др.

Остров Света Анастасия

Българският турист харесва Бургас заради фестивалите, но има сериозен интерес и към практикуването на редица спортове. Водните привличат в града много любители, коментира още Радовеста Стюарт и посочи, че кайт сърфът се радва на изключителен интерес. Притегателни за туристите са и тематичните уикенди, които Общината организира това лято. Данните показват, че най-мнного гости е привлякъл Миденият уикенд в края на юни. Ястията с черноморски миди са част от бургаската кулинарна традиция и по време на Мидения уикенд блюда с този деликатес се предлагаха във всички заведения в града, а на близкия остров Св. Анастасия можеше да се дегустират миди на тенекия. Сега с нетърпение се очаква и Рибният уикенд, който ще се проведе в дните от 10 до 12 септември.


Най-новата вест от Бургас засяга инвестиционното намерение на голяма българска компания, световен лидер в създаването и изграждането на катерачни стени и атракционни съоръжения. „То е доста сериозно и в пъти по-голямо от началното. Ние кандидатствахме с две предложения, но едното толкова много се хареса като място и потенциал, че компанията пожела да го разгърне. Мястото е до конната база и Фестивала на пясъчните фигури. Там хората ще могат отвисоко да видят красотата на бургаските солници“, коментира Радовеста Стюарт.

„Дървото“ , както се нарича атракционът, е най-впечатляващата разработка на “Уолтопия”, която за първи път ще се появи именно в родината на компанията. Съоръжението е с огромен мащаб и височина от 26 метра. То включва въжен парк с препятствия и детски стени за катерене, които са хармонично съчетани в красивата форма на гигантско дърво. Това е едно от двете, които компанията ще изгради в България, като инвестицията е за близо 2 млн. лева.

По материал на Стефка Бакърджиева, БНР-Бургас

Снимки: архив, БНР - Бургас, БГНЕС, Ани Петрова