Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Православната църква отбелязва Рождество Богородично

Снимка: dveri.bg

На 8 септември Православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, известен още като Малка Богородица. Той е един от трите големи празници, посветени на Богородица, а също и сред 12-те най-големи религиозни чествания в календара на църквата.

Счита се, че Божията майка е пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

В цялата страна в храмовете се отслужват тържествени литургии, на които вярващите отправят молитви към Божията майка, с надежда и упование. Заедно с Успение на Пресвета Богородица, Малка Богородица е сред най-тачените християнски празници, на които се провеждат родови срещи и събори из цяла България.

Още от категорията

25 г. от щурма на Народното събрание

Днес се навършват 25 г. от обсадата на Народното събрание по време на масовите протести срещу управлението на БСП, довели до падането на правителството на Жан Виденов. Кулминацията е през нощта на 10 януари 1997 г., когато хиляди граждани щурмуват..

публикувано на 10.01.22 в 09:15

Арменците празнуват Коледа и Богоявление заедно

На 6 януари българските арменци и сънародниците им по света празнуват Коледа. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление. На Рождество Христово арменците се поздравяват с думите - "Христос се роди и богояви да бъде..

публикувано на 06.01.22 в 10:38

На Водици освещават водата за Богоявление

Преди празникът Богоявление на 5 януари в храмовете се служи велик водосвет. Литургията се извършва само два пъти в годината. На самият празник Богоявление и на Водици. Традицията е още от V-ти век. Осветената богоявленска вода се смята за особено..

публикувано на 05.01.22 в 11:41
Подкасти от БНР