Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Православната църква отбелязва Рождество Богородично

Снимка: dveri.bg

На 8 септември Православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, известен още като Малка Богородица. Той е един от трите големи празници, посветени на Богородица, а също и сред 12-те най-големи религиозни чествания в календара на църквата.

Счита се, че Божията майка е пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

В цялата страна в храмовете се отслужват тържествени литургии, на които вярващите отправят молитви към Божията майка, с надежда и упование. Заедно с Успение на Пресвета Богородица, Малка Богородица е сред най-тачените християнски празници, на които се провеждат родови срещи и събори из цяла България.

Още от категорията

144 години от Освобождението на София

Българската столица чества 144 години от Освобождението й от османско владичество. В митрополитския храм „Света Неделя“ беше отслужен благодарствен молебен в памет на загиналите воини. Под камбанния звън на столичните храмове се проведе традиционното..

публикувано на 04.01.22 в 12:35

Българската православна църква почита паметта на Св. Василий Велики

На 1 януари Българската православна църква отбелязва Обрезание Господне и почита паметта на Св. Василий Велики. На осмия ден след рождението му, Христос бил занесен в храма, за да бъде посветен на Бог и да се изпълни традицията на обрязването или..

публикувано на 01.01.22 в 11:33

На Стефановден жителите на няколко столични квартала отправят молитва за доизграждането на храма си

В софийския Южен парк, едно от любимите за мнозина софиянци място за разходка и отдих, се издига самотно камбанарията на застиналия строеж на черквата, посветена на светия първомъченик и архидякон Стефан. Градежът ѝ, замислен като кръстокуполна..

публикувано на 27.12.21 в 09:25
Подкасти от БНР