Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Православната църква отбелязва Рождество Богородично

Снимка: dveri.bg

На 8 септември Православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, известен още като Малка Богородица. Той е един от трите големи празници, посветени на Богородица, а също и сред 12-те най-големи религиозни чествания в календара на църквата.

Счита се, че Божията майка е пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

В цялата страна в храмовете се отслужват тържествени литургии, на които вярващите отправят молитви към Божията майка, с надежда и упование. Заедно с Успение на Пресвета Богородица, Малка Богородица е сред най-тачените християнски празници, на които се провеждат родови срещи и събори из цяла България.

Още от категорията

Патриарх Неофит

Патриархът призова да се молим за опазващите здравето и човешкия живот

В тежкото изпитание на пандемията сме свидетели на толкова много мъка и болката на безброй преждевременно погубени човешки животи. Да бъдем мъдри и добри, да се молим за лекарите и за всички, които се борят за здравето и запазването на човешкия живот...

публикувано на 25.12.21 в 10:14

На Бъдни вечер храната е постна, за да въздигне душата към същността на празника Рождество

В християнския свят Рождество Христово се възприема като празник на надеждата, която се ражда, за да изпълни сърцата на вярващите с радост. Тогава ежедневната суета отстъпва пред семейния празник и най-близките до сърцето хора. В българската..

публикувано на 24.12.21 в 05:15

Бургаските рибари празнуват Никулден и по стария християнски календар

В рибарското селище Ченгене скеле край Бургас празнуват отново Никулден по стария Юлиански календар. Празникът се отбелязва с освещаване на лодките, с хвърляне на венци и цветя в морето и панорамна обиколка с лодки.   „На 19-и го празнуваме..

публикувано на 19.12.21 в 10:39
Подкасти от БНР