Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Гергиев дирижира Софийската филхармония в благотворителен концерт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В инициативата за изграждане на нов музикален комплекс у нас се включва и диригентът Валерий Гергиев – един от най-влиятелните музиканти на нашето съвремие. Благотворителният концерт е на 10 септември от 20:30 ч. На сцената в столичната зала „България“ под диригентството на Гергиев ще свирят солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър, заедно със своите колеги от Софийската филхармония. Ще прозвучат творби от Прокофиев, Рахманинов и Стравински. Броят на седящите места в залата е съобразен с противоепидемичните мерки.

Да припомним, че каузата за построяването на нов акустичен музикален комплекс на България, който да има потенциала да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, и да постави София редом до големите културни центрове на света, обедини водещи музиканти и музикални институции. В началото на тази година каузата получи подкрепа и от президента на Република България Румен Раден, който стана патрон на инициативата.

Присъединяването на Валерий Гергиев също е знаково. Както е известно, диригентът, който има забележителна световна кариера, от 1996 г. е генерален директор на Мариинския театър. Под негово ръководство той се превръща в уникален мащабен театрално-концертен комплекс. През 2006 се открива концертна зала, през 2013 – втора театрална сцена, 2016 – филиал във Владивосток, 2017 – във Владикавказ. Създадена е звукозаписна студия, от 2009 започва работа лейбъл Mariinsky, с издадени досега повече от 30 CD с оперни, симфонични и концертни творби, а на DVD са записани опери на Римски-Корсаков, Р. Щраус, Прокофиев, Шчедрин.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

JazzBoree

"Дос, дос, Доне ле"– български фолклор и джаз в дебютния сингъл на JazzBoree

Новата етноджаз формация JazzBoree прави силно впечатление още със своя дебютен сингъл "Дос, дос, Доне ле". Познаваме Савина Пламенова като фолклорна певица, която обича и джаза. Участвала в различни популярни народни ансамбли, в последно..

публикувано на 10.04.24 в 10:15

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15
Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04