Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

През нощта Народното събрание прие актуализирания държавен бюджет

Снимка: БГНЕС

На среднощно заседание депутатите приеха на второ четене актуализацията на държавния бюжет. Така приходната част се увеличава с 2,5 млрд. лв., а разходната с 2,3 млрд. лв.

Основният акцент са мерките в подкрепа на заетостта (207 млн. лв. за социални дейности) и на бизнеса (440 млн. лв.). За първи път са отделени средства за компенсиране на загубите на авиопревозвачите и на туроператорите. За погасяване на част от неразплатените средства за строежи на Агенция „Пътна структура“ са определени 320 млн. лв.; за здравеопазване – 225 млн. лв.; за справяне с мигрантската криза – 60 млн. лв. Почти без промяна продължават и досегашните мерки 60/40 и „Запази ме“ в подкрепа на бизнеса и работещите в условията на епидемия.

Още от категорията

Дефицит от над 2 млрд. евро в бюджета само за месец

Според Маастрихтския договор бюджетният дефицит на държавата не бива да надвишава 3 % от брутния вътрешен продукт (БВП), а общият размер на държавния дълг не може да надхвърля 60 % от БВП. Досега тези критерии се спазваха доста стриктно в..

публикувано на 05.01.22 в 10:19

Северозападът продължава да затъва в бедност и да се топи

Кризата, предизвикана от Covid епидемията, е задълбочила икономическите различия между столицата и останалите райони. До този извод стига Институтът за пазарна икономика в годишното си изследване „Регионални профили: показатели за развитие”,..

публикувано на 04.01.22 в 11:31
Даниел Лорер

Министър Лорер очаква 5% растеж на икономиката през 2022 г

Постижим е годишен икономически растеж от 5%, каза пред БНР Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.  „Създавайки един нов разказ за себе си на страна, в която няма корупция и държавата съдейства на бизнеса вместо да пречи, целта от 5% е..

публикувано на 03.01.22 в 15:15
Подкасти от БНР