Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът няма да заседава извънредно за промяна в правосъдния закон

Снимка: БГНЕС

В понеделник категорично няма да има извънредно заседание на парламента, защото предложението е постъпило късно и ще бъде нарушение на правилника, заяви пред бТВ председателят на Народното събрание Ива Митева. Тя добави, че не знае кога ще бъде разпуснат парламента, но се надява в сряда депутатите да се съберат на редовното си заседание. Затова и тя призова президента Румен Радев дотогава да не разпуска Народното събрание. На извънредното заседание по предложение на “Демократична България", “Изправи се, БГ! Ние идваме” и “Има такъв народ” трябваше да бъде разгледан на второ четене законопроекта за прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към правосъдното министерство.

По-късно на извънреден брифинг Мая Манолова от “Изправи се, БГ! Ние идваме!” заяви, че Ива Митева нарушава Конституцията с отказа си да свика извънредно заседание на Народното събрание. Според Манолова при искане на минимум 1/5 от депутатите парламентарният председател е длъжен да се съобрази с волята им. От своя страна, съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов призовава чрез своята фейсбук страница Ива Митева да свика утре или най-късно във вторник сутринта пленарното заседание. По думите му, има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49
Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02