Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 6 години земеделската земя е поскъпнала наполовина

Снимка: БГНЕС

Обработваемата земя в България е поскъпнала за 6 години с над 47% , обяви Националния статистически институт. През 2014 г. средната цена на декар ниви е била 362 евро, а за 2020 г. е 533 евро.

Най-голямо е поскъпването на нивите в Югоизточния район на страната – с над 79%. Там земеделската земя бе по-евтина отколкото в северната част, което я направи атрактивна за инвеститорите.

На второ място по поскъпване с 51% е Североизточният район. Добруджанският чернозем се продава по 752 евро за декар или с 255 евро повече спрямо 2014 г.

Най-малко е поскъпването на нивите в Югозападния район – с 21%.

Цената на ливадите и пасищата е поскъпнала с едва 9 на сто. Ниска остава и арендата на декар нива, от 25 до 30 евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Радев

Банковият сектор на България вече е част от механизмите на еврозоната

За присъединяването на България към еврозоната въпросът не е дали, а кога. Такова мнение изказа управителят на БНБ Димитър Радев на конференция в София "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства..

публикувано на 15.03.24 в 18:30

ЕС подкрепя Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Държавите от ЕС подкрепят Кристалина Георгиева за втори мандат, начело на Международния валутен фонд. Новината беше съобщена днес от белгийския вицепремиер Венсан ван Петегем, след заседанието на министрите на икономиката и финансите на ЕС в Брюксел. По..

публикувано на 12.03.24 в 19:08
Кристалина Георгиева

Реалистично е през 2025 г. България да въведе еврото

Не бих се фиксирала върху дата, важното е през 2025 г. България да е в еврозоната и това е реалистично . Така отговори на брифинг в София управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Знаем, че за България влизането в..

публикувано на 12.03.24 в 11:49