Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на YoYo – джаз проект Йоцов-Йосифов

Христо Йоцов
Снимка: Плевенска Филхармония

Идеята е на барабаниста Христо Йоцов – известен изпълнител, композитор, преподавател, осъществил десетки авторски проекти. Само че този път той е решил да представи музика, създадена от друг, не по-малко популярен негов колега – тромпетиста Михаил Йосифов. След броени дни, столичните почитатели на джаза ще имат възможност да присъстват на премиерния концерт. „През последните години Мишо е част от безброй концертни и звукозаписни проекти в различни стилове, но в YoYo той е изцяло в ролята си на джазмен. Написал е много хубава музика, която не се изпълнява пълноценно според мен. Реших, това е възможност да се експонира неговото творчество“ – казва проф. Йоцов.

Разбира се, името на проекта и бенда, който ще го представя е съставено от първите срички на Йоцов и Йосифов. Играта на думи с т.нар. „йо-йо ефект“ вероятно също не е случайна, тъй като музикантите очакват разширяване на мащабите. Ето за какво става дума:

„Има и още една основна идея – продължава Христо. – Искам тази група постепенно да стане място за изява на млади музиканти, които имат талант и се нуждаят от подкрепата на хора,  минали по този път. Може би е малко нескромно, но посоката, в която си мисля, е проектът на Арт Блеки Art Blakey и неговите Jazz Messengers („Джаз вестители“). Отдавна исках да направя нещо подобно – отворена формация, в която да бъдат канени различни инструменталисти. Премиерата е на 18 септември, събота, в столичен джаз клуб. Планираме регулярни концерти, на които всеки път да представяме нови имена. От НМА „Панчо Владигеров“, където и двамата преподаваме, но не само. Трябва да кажа, че откакто Мишо започна да работа в Академията, нещата рязко се промениха. Той води възлови дисциплини – биг бенд, комбо състави, импровизация. Благодарение на това, много млади изпълнители виждат сериозна причина да учат в Академията, а не да се оглеждат за възможности в чужбина. Аз също преподавам там повече от 30 години, така че мисията ни е да водим млади колеги по пътя, това е част от живота ни.

Михаил Йосифов
Програмата, която YoYo представя, в основната си част е съставена от нови пиеси на Мишо. Има и някои познати заглавия. Но за мен най-важен е празникът на сцената, а той несъмнено ще се получи с такива музиканти – поканили сме Борис Таслев (контрабас), както и двама чужденци, които вече живеят в България саксофониста Арнау Гарофе-Фарас и пианиста Стийв Хамилтън.

Все още няма записи на музиката от новия проект, но да припомним един от предишните, наречен Jazzball – авторски пиеси на Христо Йоцов с участието на Михаил Йосифов.

Снимки: Плевенска Филхармония

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Обезумели"

Група P.I.F. продължава да издава нови песни след загубата на своя фронтмен и основен автор на музика – непрежалимия Димо Стоянов, с които следва неговата концепция за звученето на групата. Така е и с песента "Обезумели" – Димо създава музиката по..

публикувано на 02.04.24 в 10:15

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45