Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визуалните артистки Кая, Йохана и Яна изграждат „Ботанически ъгъл“ в центъра на София

Снимка: личен архив

Botanic corner или „Ботанически ъгъл" – така се казва една цветна арт инсталация със специално послание. През почивните дни структурата ще изникне в сърцето на близо двумилионна София, за да ни накара да забавим крачка и да осмислим отношението ни към опазването на околната среда и връзката ни с природата. Проектът е на три млади визуални артистки, които не се страхуват да експериментират и да отправят предизвикателства.

Те са Йохана Траянова, Кая Колишка и Яна Тодорова. В своето „Ботаническо ъгълче“ момичетата искат да обединят различни направления в изкуството – илюстрация, цианотипия /фотографска техника от 19 в./ и манипулиран полароид, за да пресъздадат образа на ботаническия цвят. „Това са три различни гледни точки, чрез които изразяваме нашата загриженост към природата“ – казва Йохана Траянова. Арт инсталацията представлява един параван с две различни лица.

„На едното му лице ние ще изградим инсталация от истински цветя, която да покаже колко са крехки и колко бързо живеят и умират, казва Йохана. А от другата страна на паравана, ще пресъздадем техния увековечен образ, чрез трите артистични направления. Всяко от тях по свой начин изследва цветята. Акварелът може в невероятен детайл да ги обрисува, синият печат, пък ги пресъздава като рентген, а манипулираната фотография, предоставя на зрителя безгранична свобода на въображението за интерпретация. „Ботаническият ъгъл“ ще бъде монтиран в kvАRТal – стария артистичен квартал в центъра на прашния град, заобиколен от сгради и шумни улици. Посланието е да се обърнем към природата и да си припомним, че не само тя е крехка, но и ние самите зависим от нея и сме преходни и уязвими“.

Манипулиран полароиден образ на Йохана Траянова

Това не е първата артистична структура, чрез която Йохана споделя емоцията си към природата. Преди време младата визуална артистка инсталира бяла феерична сфера под купола на столичното Ларго с подобно послание. „Това което обедини нашия малък артистичен колектив в настоящия проект, е любовта към ботаниката.“ – казва Йохана и добавя:

„Яна Тодорова, като артист все още не е имала много изяви, но тя е страшно запалена по синия печат и процесите от 19 век. Става дума за цианотипията. В този конкретен случай тя ще изработва сини принтове на цветя с помощта на цианотипна емулсия, чрез излагане на слънце.

Акварел на  Кая Колишка

Кая Колишка, пък работи в сферата на илюстрацията, като залага изцяло на рисуването на ръка. За основи тя използва дървен материал, а картините й са акварелни. Стилът й може да се характеризира като наивистичен и сега тя ще направи едни невероятно красиви цветя. А пък моето направление е т.нар. манипулиран полароиден образ. Всъщност експериментирам с полароидни снимки, като отделям емулсията им и я позиционирам на хартия. Крайният резултат са нестандартни фотографски изображения.“

Ентусиазмът на Йохана, Яна и Кая е заразителен. Момичетата работят с цялата си душа и сърце. Затова, ако искате да се запознаете с младото българско изкуство, заповядайте на ъгъла на улица „Сердика“ и ул. „Триадица“ на 18 и 19 септември.

Цианотопия на Яна Тодорова

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици..

публикувано на 08.04.24 в 09:31

Съвременната илюстрация е "сърцето" на българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня

На 8 април започва 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня . Най-голямото международно събитие за детска литература тази година ще продължи до 11 април, а България за първи път е представена с обособен тематичен щанд от 64 кв...

публикувано на 08.04.24 в 09:15
Сн.: Клуб на българските жени и семейства в Хамбург

За поредна година български хумор завладява Хамбург

На какво се смеят варненци, бургазлии, габровци и софиянци? А българите извън страната? Студентите и хазяите, дето им дават квартира? Отговор за пореден път ще търси Биеналето на българският хумор в Хамбург. СЕДЕМнаДЕСЕТО (така го изписват те)..

публикувано на 07.04.24 в 06:30