Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата учебна година започна и в българските училища по света

7
Снимка: bulgarianeducation.ie

Над 20 000 ученици ще се обучават през новата учебна година в българските неделни училища зад граница. Годината беше открита тържествено и при спазване на противоепидемичните мерки, въведени по места.

Едно от 245-те лицензирани от МОН неделни училища зад граница е „Райна Княгиня“ в Ирландия. Базирано в Дъблин, то има филиали и в градовете Туламор и Гранард, а през учебната 2021-2022 година прага му прекрачват над 100 български деца. Училището в Дъблин провежда занятия всяка събота, а филиалите в Туламор и Гранард – в неделя.

„Учителите ни пътуват всяка неделя до тези места и това е допълнителен ангажимент, поет от тях – казва за Радио България училищният ръководител Зорница Гоган. – Пътуваме, защото там има деца, които искат да учат български език и ние не искаме да ги изпускаме за нашата кауза и за България, за това да знаят за родното и да се гордеят, че са българи.

Зорница Гоган
Това е нашата мисия и кауза. Знаете ли, много е трудно. Чуждоезиковата среда и култура наистина ги асимилират и ако те не идват при нас, за да разберат защо трябва да се гордеят, че са българи, ако не знаят и не чуят за нашата древна история и култура, е много лесно да ги загубим като българи. А ние не искаме това“.

За себеотдаването на преподавателите говори и фактът, че през първата година (2020-2021 г.) те са работили без възнаграждения, а събраните от родителите средства под формата на такси са стигали за наема, учебните помагала и консумативите. През настоящата 2021-2022 учебна година учителите могат да работят по-спокойно, тъй като училището вече е с лиценз от МОН, което гарантира и финансова подкрепа от страна на българската държава.

Образователното средище в Ирландия предлага обучение по български език и литература, история и география на България, както и подготовка за придобиване на Leaving Certificate (б.а. матура), който е важен елемент от възможностите за продължаване на образованието в ирландските висши училища, обяснява Зорница Гоган:

„По конституция Ирландия е двуезична държава. Затова и другите националности имат право да държат такъв изпит след ХII клас, като част от ирландските матури. И по тази причина нашите тийнейджъри се интересуват от обучение при нас, тъй като предлагаме специални часове за подготовка. Така те имат възможност да допълнят бала си за класиране в ирландските университети и с резултат от изпита по български език, ако той е успешен“.

Извънкласните дейности също са част от заниманията на българските деца в училище „Райна Княгиня“. В значителна степен обаче тяхното провеждане зависи от хода на епидемията от Covid-19.

„Една от извънкласните дейности е арт работилница, в която предлагаме българско народно творчество и обичаи. Децата използват приложното изкуство, за да интерпретират българските традиции. Имаме и час по мултиспорт, а за тази учебна година много се надяваме да можем да възобновим и уроците по народни танци. Очакванията са още през октомври да бъдат разхлабени мерките в Ирландия, тъй като тя е с 90% ваксинирано население“.

Името на училището в Ирландия „Райна Княгиня“ не е избрано случайно. Една от преподавателките в него – Петя Сейменова – е пряк потомък на героичната българка. „Патронът на училището символизира и борбения дух на преподавателите в него“ – категорична е Зорница Гоган. А ние от Радио България ви обещаваме скорошна среща и със самата Петя Сейменова.


Снимки: Зорница Гоган и www.bulgarianeducation.ie

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Баба Кадире от Кукъска Гора

При нашенците в Кукъска Гора (ВИДЕО)

Между планините Шар, Кораб и Коритник е заключена историко-географската област Го̀ра, чието население нарича себе си „торбеши“, „българи“, „нашенци“… Днес североизточната държавна граница на Албания разделя Гора на две части – на изток, в т.нар...

публикувано на 20.03.24 в 15:56

На първо четене депутатите одобриха Съвет за българите в чужбина

Да се създаде постоянно действащ Съвет за координация на политиките за българите зад граница, решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за българите, живеещи извън България. "Съветът ще спомага за разрешаването на въпроси от..

публикувано на 20.03.24 в 13:09
Снимка: Фейсбук/Българско училище „Кирил и Методий” в Париж

Ученици от Първа българска гимназия в Париж на посещение в Европарламента

Ученици от Първа българска гимназия в Париж ще посетят Европейския парламент в Брюксел на 20 март. Това съобщи БТА, позовавайки се на Камелия Конакчиева-Трибулен, ръководител на гимназията във френската столица. Петнадесет гимназисти с петима..

публикувано на 20.03.24 в 06:35